Składniki:
Biszkopt:
- 8 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- 1,5 szklanki cukru pudru
Masa kawowa:
- 1 kostka masła
- 20 dkg cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (+ kakao)
- alkohol
Masa śmietankowa:
- 35 dkg smietany kremówki (30%)
- 2 cukry waniliowe
- 2 śmietan-fixy
Poncz: sok z cytryny z wodą
Dekoracja: galaretka wiśniowa
Jak przyrządzić?
Biszkopt: ubić pianę, dodawać cukru po troszku. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem, dodać do piany. Na końcu dodać mąki i wymieszać delikatnie i upiecMasa kawowa: na parze ubić jajka z cukrem, wsypać kawę, kakao (wg uznania) i wymieszać od razu. Schłodzić i utrzeć z masłem, dodać alkoholMasa śmietankowa: śmietankę ubić doadając pod koniec resztę składnikówBiszkopt przekroić na 2 części i nasączać każdy blat ponczem. Na pierwszy wyłożyć masę kawową, przykryć drugim nasączonym, posmarować cały tort masą śmietankową i udekorować. Do dekoracji mozna dodać galaretkę pokrojoną w kosteczkę
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Autor | katherine |