Sk艂adniki:
- ok. 0,5 kg grzybow (moga byc prawdziwki,
- - borowiki, kurki, pieczarki, byle swieze)- jedna mala cebula
- lyzka masla (radze nie zamieniac na oliwe - za - mocny aromat oliwek, ani chemiczne paskudztwa- grzyby nie oddaja w nich tak smaku)
- porcja ryzu na jedna osobe, najlepiej bialy ryz
- lyzke lub dwie smietany, co najmniej 18%
- swiezo zmielony czarny pieprz (wazne - nie kupowac mielonego!)
- sol
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Grzyby umyc i pokroic drobno.
2. Ryz wrzucic do gotujacej sie osolonej lekko wody i gotowac az bedzie polmiekki (nie rozgotowac na amen - pojdzie jeszcze do podsmazenia z grzybami)
3. Cebulke posiekac drobo i udusic (nie smazyc) na masle
4. Dodac grzyby i dusic az cebulka sie rozpadnie a grzyby zrobia sie miekkie (zalezy od grzybow).
5. Ryz odcedzic, dodac do grzybow, wymieszac dokladnie.
6. Dodac pieprz i sol do smaku, poddusic razem przez kilka minut, najlepiej pod przykryciem.
7. Dodac lyzke smietany i wymieszac dokladnie.
8. Ale sie rozpedzilam..... ;D
Jak podawa膰?
Najlepiej na duzym plaskim talerzu przybrany pietruszka i posypany pieprzem :D
Uwagi:
Cale przygotowanie nie zabiera mi wiecej niz okolo 40-50 minut, czasami krocej jezeli mam juz gotowy ryz. Ryz mozna bez problemu przygotowac wczesniej i schowac do lodowki w szczelnie zamknietym opakowaniu, albo naczyniu owinietym folia spozywcza - uwaga! szybko przesiaka innymi zapachami. Probowalam podsmazac grzyby na oleju z oliwek i olejach roslinnych, ale nie smakuje to dobrze. Danie jest dosc oszczedna w skladniki i dlatego starajcie sie zby byly mozliwie jak najlepszej jakosci. Czarnego pieprzu radze nie kupowac mielonego, bo prawie go nie czuc. I nie przesadzac z soleniem! Dla pewnosci solenie ryzu mozna sobie darowac.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 1-2 |
Kaloryczno艣膰 | niska |
Przybli偶ony koszt | 10 z艂 |
Autor | Teaver |