Zupa cebulowa z serami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 6 średnich cebul,
- 2 kostki bulionowe,
- śmietana,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki masła,
- ser żółty,
- serek topiony,
- ser pleśniak (może być Rokpol),
- bułka na grzanki,
- pietruszka zielona do posypania.

Jak przyrządzić?

Cebulę drobniutko pokroić w kosteczki, podsmażyć na maśle, aż się zaszklą i tyci zrumienią. Zalać taką cebulkę bulionem z kostek i gotować ok. 15 min, aż będzie miękka. Dodawać powoli serka potopionego i mieszać, aż do rozpuszczenia, potem dodać troszkę pleśniaka. Śmietanę i żółtko rozbełtać w szklanace i wlać do gotującej sie zupy. Doprawić i gotowe.

Jak podawać?

Podawać gorącą i posypaną wiórkami sera żółtego(spora ilość), pietruszką i oczywiście z grzankami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje2 porcje
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt8 zł
AutorAnies81

Zupa cebulowa z serami: Podobne przepisy

Zupa cebulowa z serami: wypróbuj również

Zupa cebulowa z serem pleśniowym

... Jadłaś kiedyś zupę z serem pleśniowym? Naprawdę warto spróbować. A w dodatku to danie jest zdrowe, bo mnóstwo w nim cebuli. Taka zupka jest idealna na zimowe chłody. Rozgrzeje, a kolorem przywoła myśl o zielonej, pachnącej słońcem wiośnie. ... ...

dawno temu

Serum do twarzy. Dobroczynny kosmetyk do pielęgnacji cery

... Serum do twarzy to kosmetyk o skoncentrowanym działaniu, wspomagającym pielęgnację skóry. Zwykle kojarzy się z pielęgnacją cery dojrzałej, ale odpowiednie serum dobrać można do skóry w każdym wieku i o różnych potrzebach. ... skóry twarzy o ...

3 miesiące temu

Zupa cebulowa - jak ją zrobić?

... A co gdyby niedzielny rosół z makaronem zastąpiła zupa cebulowa z grzankami? Rodzina pewnie byłaby zdziwiona, ale kto nie lubi niespodzianek, zwłaszcza tak smacznych. Jej przygotowanie nie zajmie ... cayenne. Wsyp pietruszkę. Krok 4 Bułki pokrój ...

dawno temu

Zupa cebulowa rodem z Egiptu

... Masz dziś ochotę na wspomnienie z wakacji. Pamiętasz jeszcze jak miło było pod piramidami? Przygotuj pyszną egipską zupę cebulową i poczuj się odprężona jak podczas urlopu. To egzotyczne danie jest bardzo smaczne. To miła odmiana po pomidorowej ...

dawno temu

Zupa cebulowa

... Chcesz wzmocnić nieco organizm i uzupełnić niedobór witamin i minerałów? Masz ochotę na pyszną zupę z warzywa, które zwykle trafia na natłuszczoną patelnię? Sięgnij po cebulę i przygotuj pyszną zupę cebulową! ... cebulową! Składniki, których ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Zupa neapolitańska

... możliwości użycia sera drzemią w niektórych kuchniach świata. Jedną z nich jest tradycja kulinarna Włoch, a ściślej kuchnia neapolitańska. To właśnie stamtąd wywodzi się przepis na przepyszną zupę ... roztopionego sera, o czym może świadczyć ...

dawno temu

Zupa grzybowa z serem feta, czyli niebo w gębie

... Sezon grzybowy trwa. Warto z tego korzystać i dodawać grzyby absolutnie do wszystkiego. Zupa grzybowa jest pyszna, ale zupa grzybowa z serem feta, to po prostu niebo w gębie. Musisz jej wprawdzie ... i gotuj 5 minut. Krok 5 Teraz wszystko ...

dawno temu

Zupa z grzankami

... . Jednakże zwykle brakuje nam czasu i pomysłu na szybki i ciepły posiłek dla całej rodziny. Z tego też względu bardzo często w naszym menu znajdują się różnego rodzaju zupy. Ich przygotowanie ... grzanki. Nie masz pojęcia jak to zrobić? ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Jak przygotować zupę brokułową z jogurtem greckim?

... i jedwabistość. Przykrywająca brokuł warstwa sera z powodzeniem zaspokoi zimowe łaknienie oraz doskonale podkreśli smak zupy. Dowiedz się, jak ją przygotować! ... Zupa brokułowa to świetna propozycja na zimowy obiad, ponieważ doskonale rozgrzewa ...

dawno temu

Jak nie płakać przy krojeniu cebuli?

... oraz z pysznej zupy cebulowej. Istnieje jednak wyjście alternatywne – znane są bowiem skuteczne sposoby zapobiegające pojawianiu się łez przy krojeniu cebuli. ... oraz z pysznej zupy cebulowej. Istnieje jednak wyjście alternatywne – znane są ...

dawno temu

Zupa serowa - krem

... . Dlaczego? Ser bowiem podnosi cholesterol, a do tego jest bardzo tłusty, więc brak umiaru w jego jedzeniu skutkować może szybkim przybieraniem na wadze. Dlatego proponując przepis na zupę serową przestrzegam przed jej wysoką kalorycznością. ... ...

dawno temu

Sos cebulowy

... Sos cebulowy znakomicie pasuje do kotletów siekanych, kopytek czy kaszy gryczanej. Warto poznać jego recepturę, by móc w prosty sposób podkreślić smak swoich ulubionych potraw. Jak wiecie przepis na sos nie może być zbyt skomplikowany, więc nie ...

dawno temu

Zupa serowa - przepis na pyszny obiad

... Zupa serowa to doskonały pomysł na obiad, pyszny obiad. Takie pierwsze danie z pewnością będzie miłą odmianą po często podawanej ogórkowej czy pomidorowej. Zupa z grzankami nie gości na polskich ... stołach tak często, jak zupy z makaronem i ...

dawno temu

Co podać do deski serów?

... Deska serów to wykwintne eleganckie danie idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Aby deska serów była dobrze skomponowana, musi zawierać ser twardy, ser świeży, ser miękki dojrzewający, oraz gatunki sera blue. ... Impreza z desą serów to jednak ...

dawno temu

Półmisek serów - pyszna przekąska

... Jeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien ...

dawno temu

Epoisses - król wszystkich serów!

... wszystkich serów". Époisses de Bourgogne, bo nim mowa, jest kremowym, białym serem z bardzo miękkim środkiem i wyraźnie pomarszczoną skórką w pomarańczowym kolorze. Pierwszy raz został wytworzony w XVI wieku ... przez cystersów żyjących w ...

dawno temu

Powiązane Tematy