Składniki:
- 6 średnich cebul,
- 2 kostki bulionowe,
- śmietana,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki masła,
- ser żółty,
- serek topiony,
- ser pleśniak (może być Rokpol),
- bułka na grzanki,
- pietruszka zielona do posypania.
Jak przyrządzić?
Cebulę drobniutko pokroić w kosteczki, podsmażyć na maśle, aż się zaszklą i tyci zrumienią. Zalać taką cebulkę bulionem z kostek i gotować ok. 15 min, aż będzie miękka. Dodawać powoli serka potopionego i mieszać, aż do rozpuszczenia, potem dodać troszkę pleśniaka. Śmietanę i żółtko rozbełtać w szklanace i wlać do gotującej sie zupy. Doprawić i gotowe.
Jak podawać?
Podawać gorącą i posypaną wiórkami sera żółtego(spora ilość), pietruszką i oczywiście z grzankami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Anies81 |