Składniki:
- 2 średniej wielkości ogórki zielone (najlepiej szklarniane),
- dwa duże serki topine "Złoty Ementaler",
- 2 kostki rosołowe knorra drobiowe,
- pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki,
- pęczek koperku lub zamiennie pietruszki zielonej,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
Zagotowujemy wodę w garnku wrzucając kostki rosołowe.Jeżeli mamy ogórki tzw. wężowe nie obieramy ich ze skórki tylko myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach tj. pomiedzy oczkami grubymi, a tymi na placki ziemniaczane.Jeśli mamy ogórki tzw. gruntowe ( późnym latem) lepej je obrać bo mają grubą skórkę. Wrzucamy ogórki do garnka z wywarem i chwilę gotujemy ok. 5 min. Następnie do osobnej miski odlewamy niewielką ilość gorącego wywaru, w którym rozgniatamy widelcem 2 serki topione na gładką masę i wlewamy spowrotem do garnaka. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku przyprawami. W 1/3 szklanki wody rozkłócamy dwie czubate łyżeczki do herbaty mąki ziemniaczanej i wlewamy do zupy. kiedy zupa zgęstnieje na sam koniec dodajemy do niej posiekaną zieleninę oraz śmietanę i gotowe.
Potrzebne przybory:
Garnek, tarka, nóż, deska do krojenia i 4 wygłodzone paszcze.
Jak podawać?
W porcelanowych kubeczkach.
Uwagi:
W tej zupie inne zamienniki podanych składników typu jogurt zamiast śmietany itp. nie wchodzą w grę, bo wtedy nie jest to już to samo. Nie jest pracochłonna, a świetnie rozgrzewa kiedy wraca się zimą po jeździe na nartach. Zupę tę poznałam u swoich znajomych w Polanicy Zdroju.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | mycha |