Sk艂adniki:
- z膮bek czosnku,
- 200 gram bagietki,
- 4 lyzki oliwy,
- 1 litr bulionu,
- 2 galazki tymianku,
- sol,
- 2 jaja.
Jak przyrz膮dzi膰?
Na oliwie smazymy czosnek i pokrojona w kwadraciki bagietke. Zalewamy to bulionem i wkaldamy galazki tymianku. Solimy. Gotujemy 15 minut na wolnym ogniu, a偶 zgestnieje. W miseczce beltamy jaja. Zdejmujemy z ognia zupe, wlewamy jaja, zeby sie bialka nie sciely. Podajemy natychmiast.
Jak podawa膰?
Bardzo szybko.
Uwagi:
We Francji i Hiszpanii to jedna z ulubionych zup obok slawetnego gazpacho i gestej zupu fasolowej. Nadaje sie jako samodzielne danie lub wstep do uczty.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednio du偶o |
Przybli偶ony koszt | 10 z艂 |
Autor | Sorbonne |