Sk艂adniki:
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- cukier waniliowy,
- 1,5 szklanki maki,
- lyzeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrz膮dzi膰?
Jajka, cukier, cukier waniliowy ubic na twarda piane (niektorzy rozdzielaja zoltka i bialka, ale bez rozdzielania tez wychodz, tylko ze trzeba troszke dluzej ubijac. Ale wychodzi to na jedno, bo oddzielanie tez trwa). Do ubitej piany dodawac stopniowo make z proszkiem do pieczenia. Mieszac baaardzo delikatnie drewniana lyzka,(albo jakas inna w miare duza), w przeciwnym razie z ciasta zrobi sie klucha. Cala masa musi byc puszysta. Wylozyc na forme wysmarowana tluszczem i pokryta papierem sniadaniowym. Piec w piekarniku okolo 160 stopni, mniej wiecej 30 minut. Najlepiej sprawdzac patyczkiem, czy ciasto jest juz upieczone w srodku. Biszkopt ma miec zloty kolor.
Uwagi:
Ciasto nadaje sie swietnie pod kremy, galaretke, ptasie mleczko lub w ogole torty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 艣redniej wielko艣ci blaszka |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednio du偶o |
Przybli偶ony koszt | 8 z艂 |
Autor | anna |