Składniki:
Ciasto:
- duża łyżka drożdzy,
- szklanka ciepłego mleka,
- dwie łyżki oleju,
- łyzka cukru,
- szczypta soli,
- dwie szklanki mąki.
Farsz na pizzę:
- dwie lub trzy cienkie kiełbasy (może być inna wędlina, mięso mielone lub piersi z kurczaka),
- czerwona papryka,
- 6 pieczarek,
- 30 dag sera żołtego,
- 3-4 cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- oregano,
- sól,
- pieprz,
- papryka w proszku.
Sos czosnkowy:
- mały jogurt naturalny,
- dwie łyżeczki majonezu,
- trochę białego pieprzu,
- troszeczkę soli,
- 3 ząbki czosnku (rozdrobniony) składniki mieszamy ze sobą.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
z drożdży, łyżki ciepłego mleka i łyżki mąki robimy zaczyn, pozostawiamy w ciełym miejscu na 15 minut, nastepnie do miski wsypujemy 2 szlanki maki, dodajemy dwie łyzki oleju, szczyptę soli oraz zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na posmarowaną masłem blachę. Żeby lepiej "rozsmarować" ciasto na blasze, zawsze biore szklanke z gorącą woda i zanurzam w niej łyżkę i "rozsmarowuję" ciasto, które następnie zapiekam w piekarniku (200 stopni).
Farsz:
kiełbasę, pieczarki i paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę w talarki, dodajemy rozdrobniony czosnek, doprawiamy oregano, solą, pieprzem i papryką słodką w proszku, smażymy na małym ogniu (warzywa muszą być miękkie).
Powstały farsz przekładamy na zapieczone uprzednio ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez okolo pół godziny, 10 minut przed wyjeciem pizzy posypujemy ją starkowanym żółtym serkiem. Pizza smakuje super z dodatkiem sosu czosnkowego i ketchupu, można też pokroić sobie na nią pomidorki z cebulką i pieprzem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kaja |