Sk艂adniki:
- piers z kurczaka,
- 2-3 cebule,
- 2-3 zabki czosnku,
- sol, pieprz,
- curry,
- kostka rosolowa,
- lyzka maki,
- 0,5 kubeczka (malego) kwasnej smietany.
Jak przyrz膮dzi膰?
Piers kroimy na male kawalki, solimy, pieprzymy , dodajemy przecisniety przez praske czosnek, posypujemy curry (ok. 2 lyzeczki, chyba ze ktos lubi wiecej) i odstawiamy do lodowki minimum na godzine. Po tym czasie piers smazymy krotko na duzym ogniu do zrumienienia, a nastepnie zmniejszamy ogien, wrzucamy cebule pokrojona w kostke i razem podsmazamy. Gdy cebulka nam sie zezloci wlewamy rosolek z kostki (wg przepisu na opakowaniu) i dusimy jakies 15 minut. Na koniec make rozrabiamy z odrobina wody, dodajemy do tego smietane i ta miksturke wlewamy do potrawki, czekamy az sie zagotuje.
Jak podawa膰?
Ja podaje z ziemniaczkami i duszona marchewka :)
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | izolda |