Składniki:
Kruche ciasto:
- 500 g mąki,
- 250 g miękkiej margaryny, np. Palmy,
- 125 g cukru,
- 1 jajko,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- mus jabłkowy lub np. jabłkowo-brzoskwiniowy,
- cynamon do smaku.
Jak przyrządzić?
Składniki na kruche ciasto posiekać i wyrobić na jednolitą masę .Podzielić na dwie części i schłodzić ok. 1 godz. w zamrażalniku. Po godzinie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i położyć na natłuszczonej blaszce, na to warstwa musu z cynamonem lub nie (wg uznania i smaku) i na wierzch druga część rozwałkowanego ciasta. Delikatnie przenieść na wałku, aby się nie "podarło". Piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku do ok. 180 st ok.40 min.
Jak podawać?
Można z bitą śmietaną, ale ja osobiście tylko posypuję cukrem pudrem.
Uwagi:
Zawsze się udaje. Ja ten przepis traktuję jako wyjściowy do każdego rodzaju kruchego ciasta. Efekt murowany.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | maga |