Składniki:
Ciasto:
- mąka,
- woda,
- drożdże,
- sól,
- cukier,
- oliwa,
- zioła.
Dodatki:
- mortadela,
- ogórki kiszone (nie korniszony!),
- żółty ser,
- oregano,
- bazylia,
- ketchup.
Jak przyrządzić?
Mąkę wsypać do miski.Zrobić dosyć spory dołek w mące. W dołek wkruszyć drożdże,wsypać cukier i zalać wodą (tyle wody ile się w dołku zmieści). Na mąkę wsypać szczyptę soli i trochę ziół. Wymieszać najpierw wszystko co jest w dołku a następnie zagnieść całe ciasto dodając wodę tak aby nie było za twarde. Pizzę tą najlepiej robić w blaszkach, które trzeba nasmarować margaryną i oprószyć mąką - chyba że ktoś ma tefala czy coś. Wyłożyć ciasto na blachę i odstawić.Pokroić mortadelę w paski lub kostkę,ogórki na grube plasterki (kiszone!!!). Ułożyć mortadelę na ciasto, potem ogórki. Posypać ziołami,startym serem i polać ketchupem. Wstawić do piekarnika i piec, aż się ciasto zarumieni.
Jak podawać?
Dobra na ciepło i na zimno.
Uwagi:
Proporcji składników ciasta nie podaję.Każdy kto robił pizzę wie mniej więcej jakie mają być. Ważne jest tylko, żeby użyć wszystkich składników. Jak ktoś się nie zna to jest tu sporo przepisów na ciasto do pizzy-można coś wybrać. Proporcje składników na wierzch pizzy też wg uznania. Tylko bez przesady. Czas przygotowania zależy od was a pieczenia od jakości piekarnika (z termoobiegiem czy bez). Przepis może nietypowy ale czasem warto spróbować czegoś innego.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Marcin |