Składniki:
- ok. 30-40 dag mielonego wołowego lub wieprzowego,
- 2 paski 0,5 cm boczku wędzonego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 20 sztuk pieczarek,
- 3 dość duże pomidory,
- słoiczek koncentratu pomidorowego (ja polecam Międzychód),
- 1/2 szklanki wody,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 litra bulionu wołowego,
- olej, masło do smażenia,
- ser parmezan,
- makaron spaghetti.
Przyprawy:
- sól, pieprz, czerwona ostra papryka, przyprawa do spaghetti, listki bazylii.
Jak przyrządzić?
Rozgrzać olej w garnku i podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek. Poczekać aż się zrumieni i wrzucić mięso, posolić i podsmarzać. W osobnym garnku podsmażyć na odroninie masła pokrojone w kostkę pieczarki, dodać cebule i 1/2 sprasowanego czosnku. Kiedy cebula się zrumieni dodać wszystko do mięsa. Wszystko zalać 1/2l bulionu i dusić na małym ogniu. Pomidory sparzyć, przekroić w ćwiartki, usunąć pestki i pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka z roztopionym masłem. Zasmażyć je. Dodać resztę czosnku. Mięso doprawić przyprawami, dodać pomidory, przecier ze słoiczka i wymieszać. W szklance wody rozprowadzić mąke i zagęścić sos. Obowiązkowo spróbować i ewentualnie doprawić.Makaron spaghetti ugotować w osolonym wrzątku z łyżką oleju - al dente - przepłukać zimną wodą.
Potrzebne przybory:
Wierzę, że wszystkie potrzebne rzeczy każdy porządny kucharz, kucharka ma w kuchni.
Jak podawać?
Makaron układać na talerzu, polać gorącym sosem, posypać startym parmezanem, ułożyć listki bazylii.Potrawa wygląda niezwykle estetycznie i apetycznie, przy pięnie nakrytym stole.
Uwagi:
Przepis nie jest może zbyt oryginalny i pewnie można go spotkać w książce kucharskiej. Przyznaje, że nie czytałem.Uwaga!Jeżeli dodamy przyprawe do spaghetti lub oregano to nie dodajemy majerankuk. Te dwie przyprawy "kłócą" się ze sobą dając gorzki posmam, co psuje smak potrawy.Czosnek osobiście wolę drobno opsiekać niż rozgniatać przez praskę. Do zagęszczania używam mąki ziemniaczanej. Jest lepsza od np. wrocławskiej bo nie robią się grudki.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Dominik po prostu gotuj |