Składniki:
- wino,
- części kurczaka (w zależności kto co lubi: skrzydełka, udka lub piersi),
- papryka w proszku (ostra),
- pieprz mielony,
- przyprawa grillowa,
- 1 średnia cytryna,
- liśc laurowy.
Jak przyrządzić?
Mięso wypłukac w ciepłej wodzie i pozostawic w uprzednio przygotowanym roztworze na około 30-40 min. (Sposób przygotowania roztworu: do miski nalać wodę, wkroic cebule, dodac pieprz, odrobinę wina, wcisnąć sok z 1 średniej cytryny.)Po wyjeciu mięsa nie wolno dodatkowo opłukiwac, tylko od razu ułozyc na grillu. Nastepnie polac winem (nie przekrecąc, dopóki wino nie wsiąknie). Później nalezy posypac obficie papryką(i tak jej troszke spadnie podczas przewracania), a na koniec dodac przyprawy grillowej i czekać, az mieso sie dokładnie przypiecze.
Jak podawać?
Można podawać z sosem meksykańskim lub ketchupem pikantnym.
Uwagi:
W przypadku dużych i bardzo mięsistych kawałków kurczka mieso nalezy chwilke podgotować w roztworze, a nie tylko namoczyc jak to wyzej zostało opisane.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Pikantniczka |