Melenzana - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 duży bakłażan lub 2 małe,
- puszka obranych pomidorów z przyprawami lub bez,
- 1 duży ząbek czosnku,
- bazylia,
- oregano,
- sól,
- parmezan do posypania,
- olej.

Jak przyrządzić?

Obieramy bakłażana,kroimy w plastry, solimy smażymy na rozgżanym oleju, wykładamy na papier kuchenny aby obciekł tłuszcz. W międzyczasie drobno siekamy czosnek rumienimy na łyżce oleju, dodajemy pomidory, dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy przyprawami. Wystudzone plastry bakłażana układamy na dnie talerza, na nim pomidory, posypujemy parmezanem lub nie, jeśli ktoś nie lubi, ponownie kładziemy bakłażana i pomidory. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę, aby dobrze schłodzić. Podajemy z pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćdużo
Autorcleo

Melenzana: Podobne przepisy

Powiązane Tematy