Składniki:
- 5 jaj,
- 1-2 szkl. cukru /jak kto lubi/,
- 2,5 szkl. mąki /jeśli z owocami to 3 szkl./,
- 1 szkl. napoju gazowanego /może być woda z kranu/,
- 0,5 szkl. oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat /zapach - jak kto lubi/.
Jak przyrządzić?
Jajka oddzielić. Białka ubić z cukrem,dodać żółtka, mąkę, proszek, napój lub wodę, olej i aromat. Wszystko razem wymieszać.1. Jeśli ma to być zebra, ciasto dzielimy na pół. Do jednego dadajemy 2 łyżki mąki, a do drugiego 2 kakao. Do wysmarowanej tłuszczem blachy (może być okrągła lub inna, ważne, że duża) wlewamy na zmianę ciasta.2. Ciasto z owocami (potarte jabłka, pokrojony rabarbar). Owoce kłedziemy na wierzch ciasta (robimy ciasto jednolite tj. białe).3. Można dodać mak /0,5 - 1 szkl./ do środka oczywiście, niemielony.4. Po dodaniu przyprawy do piernika będzie pyszny piernik. Ciasto pieczemy ok. 1,5 godziny. Zależy, jaki piekarnik. Ważne by ciasto miało ładny kolor i odchodziło od boków blachy. Temp. 220 C.
Potrzebne przybory:
Miska, mikser lub trzepaczka.
Uwagi:
Jest to ciasto podstawowe do zebry, ale moja mama lubi wymyślać, więc macie pomysły na kilka wariantów (4). Na gotowe ciasto można posypać cukier puder, zrobić lukier lub oblać polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | duża blacha |
Autor | Kryśka |