Składniki:
- 120 g migdałów,
- 250 ml śmietanki 12%,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 100 g cukru,
- 20 g żelatyny instant,
- 25 ml brandy,
- 2 gruszki z kompotu,
- 50 ml mleka,
- 2 łyżki migdałów w płatkach.
Jak przyrządzić?
Migdały sparzyć, zdjąć skórki, osuszyć i zemleć. Zagotować śmietankę 12%, zalać nią migdały, dodać 50 g cukru, gotować 10 minut i odstawić na 30 minut.
Migdały przecedzić, mocno je odciskając. Śmietankę zachować.
W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i ostudzić. Ubić śmietankę 30% z pozostałym cukrem, połączyć z odcedzoną śmietanką 12% i żelatyną.
Ubijać śmietankę z żelatyną, aż krem zgęstnieje i wymieszać z brandy.
Na dnie foremek ułożyć połowę gruszek, zalać kremem i schłodzić przez 1 godzinę. Przed podaniem wyjąć kremiki z foremek, przybrać je płatkami podpieczonych migdałów i podawać z przecierem z malin lub truskawek. Do kremu można dodać 3 żółtka ubite na parze ze śmietanką 12% po odcedzeniu jej z migdałów.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Autor | Milena |