Składniki:
- 500g małych ziemniaków,
- sól,
- 500g fasolki szparagowej (najlepiej zielonej),
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- sok z cytryny,
- szczypta cukru,
- 3 łyżki białego octu balsamico lub winnego,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotować 15 minut w osolonej wodzie. Obrać i przekroić na ćwiartki lub na pół w zależności od wielkości ziemniaka. Fasolkę gotować 15 minut. Cebule obrać pokroić w plasterki, rozdzielić na "pierścionki". Czosnek zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać olej na nim zeszklić cebule i czosnek. dodać ziemniaki doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. ziemniaki przestudzić przełożyć do miski dodać fasolkę i wymieszać. Sok z cytryny oliwą octem i natką wymieszać, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, miska.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało |
Autor | mamonka |