Składniki:
- 2 kg ogórków (małych),
- 2 łyżki soli,
- 2 główki czosnku,
- 4 łyżeczki chili,
- zalewa: 12 łyżeczek oleju 1,5 szklanki octu, 1/2 kg cukru.
Jak przyrządzić?
Ogórki pokroić w plastry 2 cm, zasypać solą i odtsawic na 4 godz.
Wszystko włożyc do garnka lub metalowej miski.Po 4 godz. - ogórki wydusić jak kwaszoną kapustę pokroic w plasterki czosnek, posypac czili.W jednym garnku podgrzac olej (az będzie dymił). W drugim garnku zagotować ocet z cukrem /mieszać, aby rozpuścił sie cukier/.Przygotowana zalewę - jednoczesnie - wlac na ogórki, wymieszać włożyc do słoików uzupełnić zalewa, zakręcić.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | yolka |