Składniki:
- 3-4 pojedyncze wafle suche,
- 30 dkg pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- ok. 70 dkg ziemniaków,
- pęczek koperku,
- pieprz czarny,
- sól,
- olej.
Jak przyrządzić?
Pieczarki kroimy w paski, cebulkę w kostkę i smażymy razem na oleju. Ugotowane ziemnaczki tłuczemy i do gorących dodajemy usmażone pieczareczki z cebulką, posiekany koperek, sól i dużo pieprzu. Mieszamy. Gorące (!) wykładamy na 1 wafel, dokładnie rozsmarowujemy (musimy masę podzielić tak, aby starczyło nam na 3-4 wafle) i zwijamy jak roladę. Następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Pozostałe wafle robimy tak samo. Po ok. 1 godzinie możemy już wyjąć nasze roladki z lodówki. Kroimy je na średniej grubości kawałki, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy. Jemy na gorąco!
Uwagi:
Można podawać jako osobne danie lub jako dodatek do mięsa. Wyśmienicie smakują z sałatką z kapusty pekińskiej.
Mogą w lodówce leżeć kilka dni.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | obra |