Składniki:
Gruby płat boczku ok 1,4-1,5 kg, 0,5 kg mięsa mielonego, pęczek koperku, pęczek pietruszki, dwie główki czosnku, sól, pieprz (ew. inne przyprawy które lubicie do pieczonego mięsa).
Jak przyrządzić?
Płat boczku kroimy tak aby powstał jak największy prostokąt boczku możliwy do zwinięcia, pokrojony płat obsypujemy przyprawami solimy, pieprzymy itp, do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną pietruszkę, koper oraz posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawioną masę nakładamy na rozłożony płat boczku i rolujemy. Po zrolowaniu obwiązujemy nicią kucharską aby boczek podczas pieczenia utrzymał kształt, piec w temperaturze 180 stopni 90 minut. Po upieczeniu poczekać aż dobrze ostygnie, kroić w cienkie plastry i podawać na stół.
Potrzebne przybory:
Blacha z rusztem lub rękaw foliowy do pieczenia, gruba nić do obwiązania zrolowanego boczku, czasami można dostać gotowe siatki do pieczenia lub wędzenia wędlin.
Jak podawać?
Kroić w niezbyt cieniutki plasterki i podawać na stół jak każdą inną wędlinę.
Uwagi:
Pieczenie powinno się odbywać albo w rękawie foliowym z 1/2 szklanki wody albo w blaszce z rusztem na dnie której będzie wylana woda.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | zetor |