Składniki:
1/4 kostki masła, 1/2 kostki margaryny, 1 1/2 szklanki cukru, 4-5 żółtek, 1kg twarogu (najlepiej jak najdrobniej przemielonego), aromat cytrynowy (skórka z cytryny), budyń migdałowy, bakalie (dla chętnych), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, białka z jajek.
Jak przyrządzić?
Utrzeć razem masło z margaryną, z cukrem i żółtkami. Następnie dodać twarogu (ja uprzednio mielę dodatkowo twaróg w maszynce do mielenia, przez co sernik jest aksamitny) następnie aromat cytrynowy, budyń, bakalie i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać razem, dodać bakalii (w zależności co kto lubi, moim zdaniem lepszy jest bez bakalii). Ubić pianę z jajek i dodać do tego co wcześniej utarliśmy. Mieszać delikatnie tak, żeby piana jak najbardziej spulchniła ciasto. Piec przez ok. 30-45 minut w prodiżu. Aż ciasto zbrązowieje. Wyciągnąć po chwili. Kroić i delektować się przepysznym ciastem. Smacznego.
Potrzebne przybory:
mikser/ucierak, łyżka, prodiż.
Jak podawać?
Trzymając dzieci z dala od ciasta (Chyba, że nie chcemy skosztować).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ponad 20 |
Kaloryczność | dośc kaloryczna:) |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Adam K. |