Witamina K – jaka jest jej rola w organizmie?
PAULINA WÓJTOWICZ • dawno temu • 1 komentarz![](https://m.kafeteria.pl/witamina-k-67b79efdac3f9b2be788f,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Witamina K jest niezbędnym składnikiem dla zapewnienia krzepnięcia krwi. Kobiety powinny o niej szczególnie pamiętać przy obfitych krwawieniach menstruacyjnych. Gdzie znaleźć witaminę K i czym grozi jej niedobór?
Funkcje witaminy
Witamina K nie tylko zapewnia krzepnięcie krwi i tamuje krwawienia, ale też ogrywa znacząca rolę w gospodarce wapniowej i produkcji protrombiny – czynnika krzepnięcia.
Gdzie szukać witaminy K?
Bogactwo witaminy K znajdziesz w zielonych warzywach – szpinaku, sałacie, brokułach czy morszczynie, we wszelkich odmianach kapusty, ziemniakach, jajach, niektórych produktach mlecznych (np. jogurtach i serze), awokado oraz w oleju sojowym. Możesz też przyjmować witaminę w postaci suplementu.
Skutki niedoboru
Niedobór witaminy może wystąpić, gdy chorujesz na poważne schorzenie, które upośledza wchłanianie tłuszczów. Wydzielanie witaminy K w organizmie może być też zaburzone podczas długotrwałej antybiotykoterapii, gdy bakterie w jelitach obumierają. Zbyt mała ilość witaminy powoduje trudność w gojeniu się ran, mineralizacji kości, słabą krzepliwość krwi i podatność na krwotoki.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze