Niedobór witaminy A – jak tego uniknąć?
MARICRUZ • dawno temuWitamina A jest niezbędna do widzenia w ciemności, a także, by odbudować i odnowić nabłonek skóry i błon śluzowych. Jeśli nie masz apetytu, twoja skóra jest wysuszona lub niedowidzisz po zmroku, być może cierpisz na jej niedobór. Sprawdź, jak zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy A.
Krok 1: Pilnuj dziennego zapotrzebowania
Dzienne zapotrzebowanie możesz pokryć, spożywając (do wyboru jeden składnik) gotowaną marchew (40 g), masło (130 g), ser ementalski (235 g), tran z wątrób dorszowych (3 g) lub szpinak (110 g).
Krok 2: Zadbaj o dietę
Witamina A występuje w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Roślinne także są bogate w prowitaminy A (np. karoten), które organizm ludzki sam przetwarza w witaminę.
Krok 3: Jedz pomarańczowe warzywa
Pomarańczowe warzywa to grupa warzyw, które zawierają beta-karoten. Jego najbogatszym źródłem jest marchew. Chrupanie surowych marchewek poprawia stan skóry, zmniejsza osłabienie i zmęczenie oczu i wspomaga ogólną odporność organizmu. Beta-karoten znajdziesz też w słodkich ziemniakach, żółtej papryce i dyni.
Krok 4: Sięgaj po owoce pomarańczowe
Doskonałym źródłem witaminy A są także owoce o kolorze pomarańczowym i żółtym – cytrusy, owoce pestkowe (brzoskwinie, morele, nektarynki), melony. Nie tylko są zdrowe, ale i świetnie orzeźwiają w letnie upały.
Krok 5: Pij mleko
Picie mleka i spożywanie produktów mlecznych jest często rozwiązaniem niedoboru witaminy A. Mleko może być składnikiem innych posiłków, ale możesz też wypijać je prosto ze szklanki.
Krok 6: Spożywaj płatki zbożowe
Wybierz te płatki, w których jest sporo witaminy A. Spożywaj je na śniadanie lub gdy masz ochotę na zdrową przekąskę.
Niedobór witaminy A jest groźny dla zdrowia, podobnie jak niedobór innych witamin. Dlatego dostarczajmy organizmowi codzienną dawkę witamin.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze