Wszystko, co powinnaś wiedzieć o rybach w diecie
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuWciąż słyszymy o tym, że ryby są zdrowe i że jemy ich za mało. Z drugiej strony specjaliści ostrzegają, że niektóre gatunki mogą zawierać metale ciężkie, dlatego ich spożywanie jest niewskazane, w szczególności przez kobiety w ciąży. Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęstsze pytania dotyczące ryb i ich wpływu na zdrowie.
Jak stwierdzić, czy ryba jest świeża?
Trzeba ją powąchać. Eksperci są zdania, że świeża ryba wydziela aromat oceanu i nie pachnie „rybą”. Odpychający zapach może świadczyć o chorobotwórczych bakteriach.
Jak długo ryba zachowuje świeżość?
Aby ryba mogła dłużej poleżeć w lodówce, umieść ją w najchłodniejszym miejscu. Postaraj się jednak jak najszybciej ją przyrządzić. Podczas gdy ryba zachowuje pełne wartości odżywcze – poziom witaminy D, białka i zdrowego oleju – przez ponad 48 godzin, wraz z czasem traci smak. Jeżeli nie planujesz zjeść jej w najbliższym czasie, rozwiązaniem jest zamrożenie.
Ile razy w tygodniu najlepiej jeść rybę?
Aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, należy jeść rybę 2 razy w tygodniu. Jednak naukowcy dowodzą, że efektów spożywania ryb nie widać od razu. Należy konsumować je długo i systematycznie.
Czy wszystkie ryby zawierają zdrowe tłuszcze?
Tak, jednak w różnej ilości. Łosoś, na przykład, zawiera ich dużo, podczas gdy sardynka mniej. Najważniejsze jest zbilansowanie korzyści niesionych przez ryby z zawartością rtęci. Na przykład tuńczyk jest bogaty w oleje, ale także w rtęć, dlatego powinnaś spożywać go z rozwagą.
Które ryby są bogate w rtęć?
Rtęć powiązana została w badaniach z uszkodzeniami układu nerwowego, dlatego też wskazane jest unikanie niektórych rodzajów ryb, takich jak miecznik, makrela i rekin. Dotyczy to przede wszystkim kobiet w ciąży, dzieci poniżej 12 roku życia i osób z zaburzoną odpornością.
Czy sushi jest bezpieczne?
I tak, i nie. Surowa ryba może zawierać bakterie, dlatego nie powinna być spożywana przez dzieci, seniorów, kobiety w ciąży i osoby z obniżoną odpornością. W pozostałych przypadkach należy skonsumować sushi w tym samym dniu, w którym zostało zrobione lub kupione.
Lepiej jeść ryby czy stosować suplementy?
Żadna kapsułka nie dostarczy organowi większych, a nawet takich samych korzyści jak pokarm. Chociaż suplementy diety z olejem rybim wpływają pozytywnie na serce, nie zawierają pozostałych wartości odżywczych znajdujących się w rybach – witaminy D i białka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze