7 wrześniowych superproduktów

8. Koniec lata to nie koniec dobrego smakuWraz z końcem lata sezon na wiele pysznych produktów również dobiega końca. Zostaje wciąż kilka tygodni, aby cieszyć się zbiorami letnimi, natomiast jesienne owoce i warzywa zaczynają powoli dojrzewać. Wrzesień to pożegnanie lata i cieszenie się na smaki i pogodę jesienną. To również dobry czas na wypróbowanie produktów, które w tym miesiącu smakują najlepiej. Oto kilka najlepszych wrześniowych produktów.
Zdjęcie autorstwa boatguy / CC BY

8. Koniec lata to nie koniec dobrego smaku
Wraz z końcem lata sezon na wiele pysznych produktów również dobiega końca. Zostaje wciąż kilka tygodni, aby cieszyć się zbiorami letnimi, natomiast jesienne owoce i warzywa zaczynają powoli dojrzewać. Wrzesień to pożegnanie lata i cieszenie się na smaki i pogodę jesienną. To również dobry czas na wypróbowanie produktów, które w tym miesiącu smakują najlepiej. Oto kilka najlepszych wrześniowych produktów.

7. JabłkaDlaczego je kochamy? Ponieważ są pełne błonnika, który zaspokoi głód na dłużej, a do tego obniżają one cholesterol i ryzyko otyłości oraz zawierają solidną dawkę witaminy C wzmacniającej odporność. Jabłka można jeść surowe, zwłaszcza we wrześniu, kiedy lokalni dostawcy oferują świeże, dojrzałe owoce. Spożywaj je ze skórką (tam jest błonnik) i połącz je z białkiem, np. 10 sztukami migdałów, aby uzyskać zbilansowaną przekąskę. Natomiast kiedy pogoda się ochłodzi, upiecz jabłko w piekarniku z odrobiną cynamonu.
Zdjęcie autorstwa Eunice / CC BY

7. Jabłka
Dlaczego je kochamy? Ponieważ są pełne błonnika, który zaspokoi głód na dłużej, a do tego obniżają one cholesterol i ryzyko otyłości oraz zawierają solidną dawkę witaminy C wzmacniającej odporność. Jabłka można jeść surowe, zwłaszcza we wrześniu, kiedy lokalni dostawcy oferują świeże, dojrzałe owoce. Spożywaj je ze skórką (tam jest błonnik) i połącz je z białkiem, np. 10 sztukami migdałów, aby uzyskać zbilansowaną przekąskę. Natomiast kiedy pogoda się ochłodzi, upiecz jabłko w piekarniku z odrobiną cynamonu.

6. PaprykaPapryka, szczególnie czerwona, zawiera dużą dawkę witaminy C – więcej niż pomarańcza! Oprócz tego jest także źródłem potasu i witaminy A ważnej dla skóry, a słodkawy smak papryki zaspokoi ochotę na coś słodkiego i sprawi, że odstawisz ciastko czy kawałek czekolady. Paprykę można grillować lub zmiksować w blenderze z ciecierzycą i tahini, aby uzyskać pełny składników odżywczych domowy hummus.
Zdjęcie autorstwa stux / CC BY

6. Papryka
Papryka, szczególnie czerwona, zawiera dużą dawkę witaminy C – więcej niż pomarańcza! Oprócz tego jest także źródłem potasu i witaminy A ważnej dla skóry, a słodkawy smak papryki zaspokoi ochotę na coś słodkiego i sprawi, że odstawisz ciastko czy kawałek czekolady. Paprykę można grillować lub zmiksować w blenderze z ciecierzycą i tahini, aby uzyskać pełny składników odżywczych domowy hummus.

5. GruszkiPodobnie jak jabłka, gruszki pełne są błonnika i witaminy C. Najbardziej soczyste okazy nawodnią organizm i zaspokoją głód na dłużej. Jedz je ze skórką na surowo lub gotowane w małej ilości płynu, lub dodawane do smoothie.
Zdjęcie autorstwa Efraimstochter / CC BY

5. Gruszki
Podobnie jak jabłka, gruszki pełne są błonnika i witaminy C. Najbardziej soczyste okazy nawodnią organizm i zaspokoją głód na dłużej. Jedz je ze skórką na surowo lub gotowane w małej ilości płynu, lub dodawane do smoothie.

4. PomidoryPomidory są niskokaloryczne i bogate w witaminę C oraz likopen, który – jak sugerują badania – pomaga zwalczać niektóre rodzaje raka. Gotowanie pomaga aktywować likopen, więc przygotuj domowe pasty i sosy pomidorowe. Pomidory jedz też na surowo na kanapce lub w sałatce.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

4. Pomidory
Pomidory są niskokaloryczne i bogate w witaminę C oraz likopen, który – jak sugerują badania – pomaga zwalczać niektóre rodzaje raka. Gotowanie pomaga aktywować likopen, więc przygotuj domowe pasty i sosy pomidorowe. Pomidory jedz też na surowo na kanapce lub w sałatce.

3. OgórkiOgórki są również niskokaloryczne oraz dostarczają organizmowi dużej ilości wody. Są też dobrym źródłem magnezu i potasu, które są ważne dla zdrowego rozwoju kości. Ogórki można oczywiście jeść na surowo, przyrządzić z nich chłodnik lub pokroić je w kostkę razem z innymi warzywami, aby przyrządzić bogatą w składniki odżywcze sałatkę.
Zdjęcie autorstwa Romi / CC BY

3. Ogórki
Ogórki są również niskokaloryczne oraz dostarczają organizmowi dużej ilości wody. Są też dobrym źródłem magnezu i potasu, które są ważne dla zdrowego rozwoju kości. Ogórki można oczywiście jeść na surowo, przyrządzić z nich chłodnik lub pokroić je w kostkę razem z innymi warzywami, aby przyrządzić bogatą w składniki odżywcze sałatkę.

2. JeżynyWszystkie rodzaje owoców leśnych mają zalety dla zdrowia, ale jeżyny są superowocem. Są niskokaloryczne i bogate w antyoksydanty, które wpływają na obniżenie cholesterolu, ryzyka cukrzycy i spowolnienia sprawności kognitywnej. Możesz zmiksować je w blenderze na smoothie, zmieszać z płatkami z pełnego ziarna lub wypróbować jako marynatę do mięsa. Można dodawać je do owsianki, jogurtu greckiego lub nawet sałatki.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

2. Jeżyny
Wszystkie rodzaje owoców leśnych mają zalety dla zdrowia, ale jeżyny są superowocem. Są niskokaloryczne i bogate w antyoksydanty, które wpływają na obniżenie cholesterolu, ryzyka cukrzycy i spowolnienia sprawności kognitywnej. Możesz zmiksować je w blenderze na smoothie, zmieszać z płatkami z pełnego ziarna lub wypróbować jako marynatę do mięsa. Można dodawać je do owsianki, jogurtu greckiego lub nawet sałatki.

1. GrapefruitTen cytrusowy owoc dostępny jest przez cały rok, ale sezon na niego zaczyna się we wrześniu. Połowa tego owocu zawiera 75% zalecanej dziennej dawki witaminy C, a zjedzenie go przed posiłkiem może wpłynąć na utratę wagi. Pokrój dojrzały owoc na pół i zjedz go na śniadanie; wyciśnij, aby uzyskać dawkę orzeźwiającego soku lub pokrój na mniejsze kawałki i dodaj je do sałatki.
Zdjęcie autorstwa liz west / CC BY

1. Grapefruit
Ten cytrusowy owoc dostępny jest przez cały rok, ale sezon na niego zaczyna się we wrześniu. Połowa tego owocu zawiera 75% zalecanej dziennej dawki witaminy C, a zjedzenie go przed posiłkiem może wpłynąć na utratę wagi. Pokrój dojrzały owoc na pół i zjedz go na śniadanie; wyciśnij, aby uzyskać dawkę orzeźwiającego soku lub pokrój na mniejsze kawałki i dodaj je do sałatki.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Karmienie piersią - porady laktacyjne Jak pokonać senność? Domowe sposoby na odstraszenie komarów Reset organizmu. Post warzywno-owocowy Pozbądź się zmarszczek. Tak! Czytanie książek przedłuża życie Hałas ci szkodzi! Spowolniony metabolizm w sezonie jesienno-zimowym - jak sobie radzić? Ten owoc zadziwił świat Co to są probiotyki? Przeproś się z imbirem Sposoby na oczyszczanie organizmu

Popularne w tym tygodniu:

Siemię lniane i jego właściwości Arbuz to nie tylko woda i cukier. Jakie ma właściwości odżywcze?