7 wrześniowych superproduktów
8. Koniec lata to nie koniec dobrego smaku
Wraz z końcem lata sezon na wiele pysznych produktów również dobiega końca. Zostaje wciąż kilka tygodni, aby cieszyć się zbiorami letnimi, natomiast jesienne owoce i warzywa zaczynają powoli dojrzewać. Wrzesień to pożegnanie lata i cieszenie się na smaki i pogodę jesienną. To również dobry czas na wypróbowanie produktów, które w tym miesiącu smakują najlepiej. Oto kilka najlepszych wrześniowych produktów.
7. Jabłka
Dlaczego je kochamy? Ponieważ są pełne błonnika, który zaspokoi głód na dłużej, a do tego obniżają one cholesterol i ryzyko otyłości oraz zawierają solidną dawkę witaminy C wzmacniającej odporność. Jabłka można jeść surowe, zwłaszcza we wrześniu, kiedy lokalni dostawcy oferują świeże, dojrzałe owoce. Spożywaj je ze skórką (tam jest błonnik) i połącz je z białkiem, np. 10 sztukami migdałów, aby uzyskać zbilansowaną przekąskę. Natomiast kiedy pogoda się ochłodzi, upiecz jabłko w piekarniku z odrobiną cynamonu.
6. Papryka
Papryka, szczególnie czerwona, zawiera dużą dawkę witaminy C – więcej niż pomarańcza! Oprócz tego jest także źródłem potasu i witaminy A ważnej dla skóry, a słodkawy smak papryki zaspokoi ochotę na coś słodkiego i sprawi, że odstawisz ciastko czy kawałek czekolady. Paprykę można grillować lub zmiksować w blenderze z ciecierzycą i tahini, aby uzyskać pełny składników odżywczych domowy hummus.
5. Gruszki
Podobnie jak jabłka, gruszki pełne są błonnika i witaminy C. Najbardziej soczyste okazy nawodnią organizm i zaspokoją głód na dłużej. Jedz je ze skórką na surowo lub gotowane w małej ilości płynu, lub dodawane do smoothie.
4. Pomidory
Pomidory są niskokaloryczne i bogate w witaminę C oraz likopen, który – jak sugerują badania – pomaga zwalczać niektóre rodzaje raka. Gotowanie pomaga aktywować likopen, więc przygotuj domowe pasty i sosy pomidorowe. Pomidory jedz też na surowo na kanapce lub w sałatce.
3. Ogórki
Ogórki są również niskokaloryczne oraz dostarczają organizmowi dużej ilości wody. Są też dobrym źródłem magnezu i potasu, które są ważne dla zdrowego rozwoju kości. Ogórki można oczywiście jeść na surowo, przyrządzić z nich chłodnik lub pokroić je w kostkę razem z innymi warzywami, aby przyrządzić bogatą w składniki odżywcze sałatkę.
2. Jeżyny
Wszystkie rodzaje owoców leśnych mają zalety dla zdrowia, ale jeżyny są superowocem. Są niskokaloryczne i bogate w antyoksydanty, które wpływają na obniżenie cholesterolu, ryzyka cukrzycy i spowolnienia sprawności kognitywnej. Możesz zmiksować je w blenderze na smoothie, zmieszać z płatkami z pełnego ziarna lub wypróbować jako marynatę do mięsa. Można dodawać je do owsianki, jogurtu greckiego lub nawet sałatki.
1. Grapefruit
Ten cytrusowy owoc dostępny jest przez cały rok, ale sezon na niego zaczyna się we wrześniu. Połowa tego owocu zawiera 75% zalecanej dziennej dawki witaminy C, a zjedzenie go przed posiłkiem może wpłynąć na utratę wagi. Pokrój dojrzały owoc na pół i zjedz go na śniadanie; wyciśnij, aby uzyskać dawkę orzeźwiającego soku lub pokrój na mniejsze kawałki i dodaj je do sałatki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze