Jadalny kaktus
ALICJA • dawno temuSoki, alkohol, sałatki – to wszystko można przyrządzić z kaktusa.
Nie z tego, co rośnie na oknie, a ze specjalnych, jadalnych odmian. Popularny w
Meksyku i Australii (kaktus uznawany jest tam za warzywo), w Polsce kaktus nie
robi jeszcze furory. A szkoda, bo zawiera wiele cennych składników odżywczych i
co ważne, jest niskokaloryczny.
Kaktus – właściwości
Niektórym gatunkom kaktusa przypisuje się wiele cennych
właściwości. Podobno zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II oraz
choroby układu krążenia. Kaktus stosowany bywa również przy biegunce oraz
bólach reumatycznych. Jest bogaty w błonnik i potas. Ponadto zawiera wapń oraz
witaminy z grupy B, witaminę A i C.
Kaktus na odchudzanie
Szklanka soku z kaktusa to zaledwie ok. 20kcal. Dlatego
zaleca się codzienne spożywanie soku z kaktusa przy diecie odchudzającej. Kaktus
pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości. Wysoka zawartość błonnika wspomaga
trawienie i przyspiesza metabolizm.
Cóż, niestety świeży kaktus to u nas rzadkość, więc nie
pozostaje nam nic innego, jak zadowolić się smakiem słodzonego soku z kaktusa.
Jeśli natkniecie się na sałatkę z kaktusa w restauracji spróbujcie koniecznie
tego meksykańskiego specjału.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze