Dieta dla grupy krwi A
URSZULA ROGALSKA • dawno temuOsoby z konkretną grupą krwi mają przypisane naukowo zwiększone prawdopodobieństwo zachorowalności na niektóre choroby. Aby zminimalizować to ryzyko, konieczne jest wzbogacanie diety o produkty bogate w wyszczególnione składniki mineralne i witaminy. W przypadku grupy krwi A dostarczać należy dużą ilości witamin z grupy B, A, C, E oraz magnez. Warto zatem wiedzieć, co spożywać i jak komponować dietę, by była zarówno pożywna, dietetyczna, jak i zdrowa.
Charakterystyka osób z grupą krwi A
Wszelkie opisy grupy krwi A podają, że osoby ją posiadające charakteryzuje wewnętrzny spokój i umiejętność pracy w grupie. Mówi się również, że osoby z tą grupą krwi są idealnym wzorcem na wegetarianina, gdyż mają znacznie obniżony poziom trawienia białka zwierzęcego. Zdecydowanie lepiej radzą sobie z przetwarzaniem produktów pochodzenia roślinnego, co wzmacnia ich organizm i sprzyja dostarczaniu energii i utrzymywaniu odpowiedniej sylwetki. W przypadku natomiast spożywania zbyt dużej ilości mięsa, ciało traci energię przy jednoczesnym wzroście masy ciała. Konieczne jest zatem uświadomienie sobie, na które produkty należy sobie pozwalać częściej, a które najkorzystniej byłoby odstawić z codziennego menu.
Produkty wskazane dla osób z grupą krwi A
Osobom tym najbardziej służą produkty pochodzenia roślinnego, czyli przede wszystkim warzywa, owoce, zboża. Wyróżnić tutaj można m.in. brokuły, cebule, dynie, marchewkę, pietruszkę, por, szpinak, cytryny, grejpfruty, ananas, czarne jagody, chleb sojowy, pestki dyni, siemię lniane lub większość produktów na bazie ryżu. Jeżeli ktoś potrzebuje zjeść mięso, najkorzystniej będzie spożywać indyka lub tłuste ryby, tj. dorsz, makrela, sieja. Z nabiału warto sięgać jedynie po mleko sojowe i z niego powstały ser. Do posiłku zaleca się spożywanie czerwonego wina, herbaty zielonej lub kawy bezkofeinowej. Można więc zauważyć, że dania dla osób z grupą krwi A bazują głównie na produktach wegetariańskich, a wszystko to uzależnione jest od przyswajalności przez organizm ludzki produktów minimalizujących występowanie cywilizacyjnych chorób.
Choroby osób z grupą krwi A
Osoby z grupą krwi A wykazują zwiększone prawdopodobieństwo zachorowalności na choroby typu miażdżyca, cukrzyca, choroby serca, układu trawiennego. Konieczne jest w takiej sytuacji dostarczanie produktów wzmacniających układ odpornościowy oraz poddawanie się konkretnym zajęciom umożliwiającym utrzymanie wewnętrznego spokoju. Warto zatem zachęcać osoby do uprawiania jogi, medytacji lub innych dyscyplin sportu, które wzmocnią organizm człowieka, ale i wpłyną zbawiennie na stan ducha i emocji.
Masa ciała a grupa krwi A
W diecie pierwszoplanową zależnością jest pozbycie się zbędnych kilogramów przy jednoczesnym zdrowym odżywianiu i uprawianiu sportu. W przypadku osób z grupą krwi A konieczne jest przestrzeganie spożywania produktów pochodzenia roślinnego, które znacząco wpływają na obniżenie się wagi ciała. W tym przypadku bazowanie na produktach mięsnych i pochodzenia zwierzęcego automatycznie wpływa na podwyższenie się masy ciała, co jest spowodowane wadliwym trawieniem takich produktów przez organizm osób z grupą krwi A. Ważne jest zatem sięganie po produkty niskotłuszczowe, bogate w potrzebne składniki mineralne i witaminy z grupy B, poparte jednocześnie ćwiczeniami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze