Grupa krwi a zdrowie
ALICJA • dawno temuJak dowodzą różne badania, za pomocą grupy krwi można określić ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Co więcej, na nasze zdrowie ma wpływ również dieta zgodna z grupą krwi.
Grupa krwi a choroby
Odziedziczona po rodzicach grupa krwi predysponuje nasz organizm do podatności na pewne choroby i odporności na inne. Podkreślmy jednak, że są to jedynie skłonności do pewnych chorób, a nie informacja, że na daną chorobę na pewno zachorujemy.
Osoby z grupą krwi 0 są bardziej narażone na choroby wrzodowe oraz infekcje wirusowe, niż posiadacze innych grup krwi. Mimo wszystko ich układ odpornościowy jest silny i skutecznie odpiera ataki większości drobnoustrojów chorobotwórczych. Niestety często też prowadzi do rozwoju chorób autoimmunologicznych. Jak się okazuje, grupa krwi 0 predysponuje do otyłości, miażdżycy i cukrzycy. Zwiększa także ryzyko wystąpienia chorób serca. Co więcej, posiadacze grupy 0 częściej skarżą się na chroniczne zmęczenie.
Grupa krwi A, zdaniem naukowców, predysponuje do chorób nowotworowych (raka żołądka, raka jajnika), cukrzycy, chorób naczyń wieńcowych, anemii, problemów z pamięcią oraz chorób układu oddechowego, np. astmy. Zaletą posiadaczy grupy A jest dość duża odporność na wirusy.
Grupa B może pochwalić się wyższą niż pozostali odpornością na choroby nowotworowe oraz choroby układu krążenia. Z drugiej strony posiadacze grupy B częściej cierpią na schorzenia związane z przemianą materii i energii.
Przedstawicielegrupy krwi AB ogólnie rzadko chorują i cieszą się dobrą sprawnością fizyczną. Natomiast wtedy, gdy organizm jest osłabiony, łapią kilka chorób na raz. Osoby z grupą AB mają skłonność do tycia oraz chorób pasożytniczych. Mogą zachorować na choroby układu krążenia, osteoporozę. Częściej chorują na grzybicę.
Grupa krwi a dieta
Dieta dla grupy krwi 0 powinna składać się w dużej mierze z mięsa. Jest to najstarsza grupa krwi. Posiadacze grupy 0 potrzebują produktów bogatych w witaminy z grupy B, szczególnie witaminy B1, B5 oraz B6. Cennym źródłem tych witamin jest właśnie mięso (zwłaszcza wątróbka), a także pieczywo pełnoziarniste, rośliny strączkowe, jaja kurze, orzechy, pomidory i banany.
Grupa krwi A, która wykształciła się wtedy, gdy ludzkość przeszła z wędrownego na osiadły tryb życia i rozpoczęła uprawę roślin, najlepiej przyswaja produkty roślinne. Dieta dla grupy A powinna być bogata w kasze, pieczywo razowe, rośliny strączkowe oraz ryby, które dostarczą m.in. witamin z grupy B. Zalecane są owoce bogate w witaminę C, ale również chude mięso, jaja kurze oraz chude mleko, które dostarczą cynku.
Pierwsi przedstawiciele grupy krwi B prowadzili koczowniczy tryb życia, a sama grupa krwi powstała na skutek mutacji genetycznych, w wyniku łączenia się ludzi z różnych stref klimatycznych. Najlepsza dieta dla posiadaczy grupy krwi B to dieta mieszana. Ze względu na skłonność do pewnych chorób dieta na wzmocnienie odporności dla przedstawicieli tej grupy powinna zawierać produkty bogate w witaminę C (owoce, warzywa), cynk (jaja kurze, chude mięso), witaminy z grupy B (rośliny strączkowe, ryby). Natomiast osoby posiadające grupę krwi AB powinny ograniczyć spożycie cukru oraz postawić na produkty bogate w witaminy z grupy B.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze