Cztery sposoby na ograniczenie ilości oleju zużywanego do przygotowania posiłków
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuZ reguły domowe przygotowywanie posiłków jest dużo zdrowsze, niż jedzenie na mieście. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy notorycznie przesadzasz z ilością oleju zużywanego do gotowania. Nie powinnaś całkowicie wykluczać go ze swojej diety, ponieważ zawiera wiele cennych składników, takich jak tłuszcze jednonienasycone, jednak dobrym pomysłem jest ograniczenie spożywania tego produktu bogatego w kalorie. Wypróbuj cztery sprawdzone sposoby na gotowanie z mniejszą ilością oleju.
Właściwe akcesoria to połowa sukcesu
Jeżeli starasz się pielęgnować zdrowe nawyki żywieniowe swoich najbliższych, na pewno korzystasz z książek kucharskich zawierających dietetyczne przepisy kulinarne. Gotując według określonego przepisu, stosuj się do wskazówek zamieszczonych w opisie przygotowania danego dania – dodając składniki "na oko" łatwo można przesadzić z ilością oleju. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ilukrotnie przekraczasz dozwoloną porcję tego produktu! Przy najbliższej okazji spraw sobie łyżkę z miarką – to przedmiot, którego nie powinno zabraknąć w twojej kuchni.
Wybierając łyżkę z miarką, rozejrzyj się przy okazji za nieprzywierającą patelnią. Z łatwością ograniczysz ilość spożywanego oleju, jeżeli pokarm w końcu przestanie przyklejać się do powierzchni patelni. Pamiętaj jednak, aby nie nagrzewać takiego sprzętu do temperatury wyższej niż 250° C. Przekroczenie tej granicy może spowodować uwolnienie toksycznych oparów z nieprzywierającej powłoki. Najbezpieczniej jest nastawić patelnię na mniejszy lub średni ogień.
Sprytne kucharskie sztuczki
Jesteś wielbicielką warzyw na patelni? Zanim wrzucisz na olej wszystkie jarzyny, ugotuj je na parze. Do przygotowania na patelni twardych warzyw, takich jak zdrowa marchew potrzeba dużo czasu, czyli dużo oleju roślinnego. Wcześniejsze podgrzanie brokułów przyspieszy proces smażenia i zmniejszy zawartość kaloryczną twoich posiłków.
Warzywa porowate, takie jak pyszny bakłażan mają tendencję do wchłaniania wszelkich płynów znajdujących się na patelni. Zamiast dolewać coraz to większych porcji oleju, wymieszaj tłuszcz z wodą. Dobrym pomysłem jest doprawienie takiej mieszanki przyprawami, dzięki czemu dodasz warzywom trochę pazura.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze