Witamina A - za co odpowiada i gdzie ją znaleźć?
ALICJA • dawno temuWitamina A jest niezwykle ważnym składnikiem pokarmowym dla naszego organizmu. Dostarczanie do organizmu odpowiedniej dawki witaminy A ma duże znaczenie dla zdrowia oczu i paznokci. Dlatego warto wiedzieć w jakich produktach się znajduje i jak zadbać o prawidłowe dzienne zapotrzebowanie.
Witamina A pełni w organizmie następujące funkcje:
- pełni ważną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka,
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej,
- utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci,
- odpowiada za prawidłowy wzrost kości i zębów,
- zapewnia prawidłowy rozwój płodu,
- zapobiega nowotworom.
Niedobór witaminy A powoduje:
- wysychanie spojówki i rogówki oka,
- kruchość paznokci i spowolniony ich wzrost,
- suchość skóry,
- brak apetytu,
- tzw. "kurzą ślepotę",
- pogorszenie wzroku,
- łuszczycę,
- zrogowaciały naskórek dłoni i stóp,
- łysienie plackowate,
- skłonności do biegunek,
- trądzik pospolity,
- wzrost zagrożenia infekcjami,
- złe samopoczucie.
Skutki hiperwitaminozy:
- wymioty,
- nudności,
- bóle głowy,
- bóle stawów,
- zaburzenia wątroby,
- zaburzenia koordynacji mięśniowej,
- zmniejszone uwapnienie kości.
Źródła witaminy A:
- wątroba zwierząt,
- pomidor,
- marchew,
- jaja,
- nabiał,
- papryka,
- szpinak,
- mango,
- melon,
- oleje roślinne,
- tran,
- sałata,
- dynia,
- szczaw,
- zielony groszek.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, które wynosi ok. 800 mikrogram, zawiera np. 50 g marchewki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze