Jedzenie bogate w witaminÄ™ D
10. Synteza witaminy D w organizmie
Witamina D może być syntetyzowana w organizmie ludzkim na skutek działania promieniowania słonecznego. Niemniej jednak, nie jest to wystarczająca ilość, aby zapewnić mu poprawne funkcjonowanie. Dlatego konieczne jest również dostarczanie tej witaminy wraz z pożywieniem.
9. Rola witaminy D w organizmie
Witamina D odgrywa kluczową rolę między innymi w procesie mineralizacji kości. Jej niedostatek może doprowadzić do zmniejszenia masy kostnej oraz do ogólnego zmniejszenia wytrzymałości kości. Poza tym, wspomaga ona przyswajanie wapnia w układzie pokarmowym oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
8. Żywność bogata w witaminę D
Pokarmy bogate w witaminę D są naprawdę liczne. Zwracając uwagę na spożywane każdego dnia produkty żywnościowe możesz skutecznie uniknąć niedoborom tej witaminy. Dowiedz się, jakie produkty obfitują w witaminę D.
7. TÅ‚uste ryby
Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela czy tuńczyk, stanowią bogate źródło witaminy D. Co więcej, stanowią one źródło pełnowartościowego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.
6. Żywność wzbogacona o witaminę D
Obecnie na rynku spożywczym można znaleźć żywność wzbogaconą o witaminę D, taką jak: płatki śniadaniowe, sok pomarańczowy, mleko oraz jogurty. Wystarczy zapoznać się z etykietą produktu, aby upewnić się, że zawiera on w składzie duże ilości tej cennej dla organizmu substancji.
5. Jajka
Przy użyciu jajek można w szybki sposób przyrządzić sycący i smaczny posiłek. Warto wiedzieć, że poza zawartą w żółtku witaminą D, jajka stanowią również źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które wywierają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
4. Wątróbka
Wątróbkę można kochać bądź wręcz na odwrót – nie przepadać za nią. Warto jednak wiedzieć, że jest to źródło cennej dla organizmu witaminy D. Poza tym, w jej składzie zawarte są pokaźne ilości łatwo przyswajalnego w układzie pokarmowym żelaza.
3. Ser żółty
W porównaniu z wcześniej wymienionymi produktami, ser żółty zawiera w sobie najmniej witaminy D. Niemniej jednak, jako częsty dodatek do kanapek, sałatek czy jajecznicy, może przyczynić się do częściowego pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu na tę substancję.
2. Grzyby
Być może nie wiedziałaś, ale grzyby również stanowią źródło witaminy D niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego od dzisiaj zadbaj o to, aby pieczarki stanowiły częsty dodatek w przyrządzonych przez ciebie posiłkach, takich jak: jajecznica, sałatki czy gulasz.
1. Åšmietana
Śmietana to źródło wielu witamin, takich jak: A,C,D oraz E. Niemniej jednak, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w tym produkcie lepiej w kuchni wykorzystywać go z umiarem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze