Biała fasola wyskrobie skrobię
DOROTA ROSŁOŃSKA • dawno temuUwielbiasz białe bułeczki na śniadanie. Albo francuskie naleśniki. Ziemniaczki lub ryż też codziennie goszczą na twoim stole. Poza tym robisz najlepszy makaron carbonara. Niestety wszystkie te potrawy posiadają dużo skrobi, która odkłada się w organizmie w formie tłuszczu. Jak temu zaradzić nie rezygnując z ulubionych smaków? Zaprzyjaźnij się z białą fasolą.
To strączkowe warzywo pozwala chudnąć nie rezygnując z potraw bogatych w skrobię. Jednak, by działanie cudownej fasoli było efektywne, trzeba byłoby jeść ją często. Zbyt często, by zaprzyjaźnić się z jej smakiem. W dodatku fasola jest ciężka dla układu pokarmowego i powoduje wzdęcia. Jak zatem wykorzystać dobroczynne działanie fasoli eliminując jednocześnie jej ciężki charakter? Radę na to znaleźli farmaceuci produkując suplementy diety wspomagające odchudzanie.
W każdym z tego typu produktów główną rolę w obsadzie otrzymuje właśnie biała fasola, a raczej wyciąg z niej zwany fasolaminą. To właśnie ona pozwala zneutralizować kalorie, które zjedliśmy delektując się pieczywem, ziemniakami, ryżem czy włoskim makaronem. Mówiąc dokładniej blokuje ona wytwarzanie w trzustce jednego z enzymów i tym samym zmniejsza wzrost glukozy we krwi, mimo że zjedliśmy właśnie pyszne naleśniki z syropem klonowym. Dzięki fasolaminie przyswajamy mniej glukozy niż zjedliśmy w rzeczywistości. Dostajemy jedynie tyle węglowodanów, ile potrzebujemy do produkcji energii. Reszta jest wydalana z organizmu zamiast zalegać na naszych biodrach czy brzuchu w formie tłuszczu. Jednak wybierając suplement diety zawierający fasolaminę warto zapoznać się ze składem preparatu i właśnie pod tym kątem zdecydować się na któryś z dostępnych na rynku.
Niektóre preparaty opisane jako fasolaminowe środki neutralizujące skrobię mają realnie bardzo niską zawartość fasolaminy więc ich działanie jest mało skuteczne. Warto wybrać te z najwyższą dostępną dawką fasolaminy. Im wyższa zawartość tego ekstraktu, tym lepsze efekty i większa skuteczności preparatu. Różnice zawartości tego składnika aktywnego przypadające na 1 kapsułkę preparatu bywają naprawdę ogromne. Niektóre preparaty zawierają mniej niż 50 mg na kapsułkę a to znaczy, że jedna taka kapsułka jest w stanie zneutralizować nie więcej niż 100 kcal. Czyli jedną kromkę chleba. To niewiele! Aby bez obawy o kalorie skrobiowe zjeść 100 g makaronu trzeba by było spożyć aż 4 takie tabletki.
Lepiej więc zaopatrzyć się w kapsułki zawierające około 500 mg fasolaminy. Taka tabletka jest w stanie zneutralizować aż 1000 kcal skrobiowych! Czyli całą porcję spaghetti carbonara!
Ale uwaga: tego typu wspomagaczy odchudzania nie można zażywać będąc w ciąży i w czasie karmienia dziecka.
Więcej informacji na: www.vitana.com.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze