Płynna dieta
MAGDALENA TRAWIŃSKA • dawno temuGdy pijesz, nie tylko zaspokajasz pragnienie, ale także masz lepszą przemianę materii, skuteczniej spalasz tłuszcz, oczyszczasz nerki oraz układ pokarmowy i najważniejsze: dostarczasz organizmowi mniej kalorii. Woda wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie głodu. Sama woda nie wystarczy jednak organizmowi, by utrzymać go przy życiu. Dlatego płynna dieta to przeciery połączone z wodą.
Gdy pijesz, nie tylko zaspokajasz pragnienie, ale także masz więcej energii, lepszą przemianę materii, skuteczniej spalasz tłuszcz, wydalasz zbędne produkty przemiany materii, oczyszczasz nerki oraz układ pokarmowy i najważniejsze: dostarczasz organizmowi mniej kalorii. Woda wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie głodu. Sama woda nie wystarczy jednak organizmowi, by utrzymać go przy życiu. Dlatego płynna dieta to przeciery połączone z wodą. Soki pomagają w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu. Dostarczą ci optymalną dawkę witamin i minerałów.
Przeciery przygotuj z owoców i warzyw sezonowych i zmieszaj z niegazowaną wodą mineralną. Będziesz potrzebowała od 2 do 4 litrów. Zyskasz dużo wolnego czasu, bo przygotowanie soku nie jest pracochłonne. Zrobisz to błyskawicznie, a wolne godziny możesz przeznaczyć na gimnastykę, spacer lub relaks z książką. Oprócz owoców kup butelkę niepasteryzowanego piwa, czerwonego wina i zieloną herbatę. W ciągu dnia wypij od jednej do dwóch szklanek każdego z soków, filiżankę herbaty, pół szklanki piwa i lampkę wina. Dietę płynną możesz bez obaw stosować nawet przez dwa tygodnie, ale nie dłużej. Jeśli owoce opisane poniżej nie są dostępne, zamień je na inne. Wszystkie warzywa i owoce to źródło niezbędnych witamin. Nie przejmuj się biegunką, która pojawi się podczas tej diety. Przetarte warzywa i owoce, a także duża ilość wody usprawniają przemianę materii i oczyszczają organizm. Dzień przywitaj szklanką ciepłej wody mineralnej.
Pierwsze śniadanie:
Sok grejpfrutowy
To źródło witaminy C i kwasu foliowego, a także błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu. Zawarte w nim pektyny usprawniają trawienie. Jeśli sok jest dla ciebie zbyt kwaśny, udaj się do apteki lub sklepu zielarskiego po liście stewii. Są one o wiele słodsze od cukru, ale za to pozbawione kalorii. Możesz posłodzić nimi kwaśny sok.
Sok z czarnych porzeczek
Wzmacnia odporność. To skarbnica witamin: C, B, E, H, K, P. Zawiera także dużo magnezu, fosforu, potasu, wapnia, żelaza, miedzi, boru, cynku i manganu. Wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziała powstawaniu żylaków i krwawieniu z nosa. Zawarte w czarnych porzeczkach pektyny i garbniki działają przeciwbiegunkowo, a to ważne w płynnej diecie.
Drugie śniadanie:
Sok z marchwi
Zawiera dużo selenu. Chroni skórę przed szkodliwymi promieniami słonecznymi oraz przed zanieczyszczeniami. W 100 gramach soku z marchwi jest 12 mg beta-karotenu, substancji antyutleniającej, która chroni skórę przed starzeniem. Karoten stymuluje wzrost produkcji melaniny – naturalnego pigmentu skóry, który zatrzymuje promieniowanie UV i chroni przed zgubnymi skutkami opalania się na plaży w pełnym słońcu. Zastąpi samoopalacz.
Obiad:
Sok pomidorowy
Najlepszy utarty samodzielnie ze świeżych pomidorów. Zawiera antyutleniacze przeciwdziałające starzeniu się skóry i potas, który ma właściwości obniżające ciśnienie. Jest pogromcą wolnych rodników będących przyczyną wielu nowotworów. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu: prostaty, płuc, jelita grubego, trzustki i żołądka, a także ryzyko chorób serca. Sok pomidorowy jest bogatym źródłem wzmacniającej odporność i przyspieszającej spalanie tłuszczu witaminy C. Wzmocnisz ochronne działanie soku z pomidorów, jeśli dodasz do niego łyżeczkę oliwy z oliwek. Sok z pomidorów ma bardzo mało kalorii. Jedna szklanka to tylko 26 kcal.
Czerwone wino
Oczyszcza tętnice, zmniejsza przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych i zapobiega tworzeniu się obrzęków i zakrzepów. Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Zawiera śladowe ilości kwasu acetylosalicylowego, czyli aspiryny. Pite w niewielkich ilościach podnosi poziom dobrego cholesterolu. Zawarte w winie taniny oraz flawonoidy chronią serce, dodatkowo polifenole zapobiegają osadzaniu się tłuszczu. Wino neutralizuje wolne rodniki, przeciwdziała rozwojowi nowotworów i miażdżycy. Można pić od jednej do trzech lampek dziennie. Większa ilość szkodzi zdrowiu. W tej diecie wskazana jest jedna lampka.
Podwieczorek:
Sok jagodowy
Chroni naczynka krwionośne i skórę. Poprawia mikrokrążenie i wzmacnia ścianki naczyń włosowatych. Jeśli masz problem z pękającymi naczynkami, sok z jagód na stałe powinien wejść do twojego menu. Poprawia wzrok. To źródło witamin: A, C, E zwanych eliksirem młodości. Jest silnym przeciwutleniaczem. Działa przeciwzapalnie. Garbniki jagód niszczą bakterie: coli, pałeczki salmonelli i paciorkowce. 100 gramów zawiera tylko 16 kalorii.
Piwo
Wzmacnia układ nerwowy. Piwo jest bogate w witaminy z grupy B, cynk i selen. Podnosi o 30% stężenie witaminy B6 we krwi. Witamina ta neutralizuje aminokwasy szkodliwe dla naczyń wieńcowych. Piwo pomaga filtrować nerki. Zalecane, ale tylko w niewielkich ilościach. Wystarczy pół szklanki.
Kolacja:
Sok z czerwonych jabłek
Barwniki zawarte w ich skórce – antocyjany – są naturalnym antybiotykiem. Chronią przed przeziębieniem. Sok z jabłek dostarcza błonnika usprawniającego trawienie i witaminy B, która poprawia wygląd włosów i paznokci. W jabłku jest dużo potasu korzystnego dla serca, boru pomagającego budować mocne kości i lepiej wykorzystać energię z pożywienia, kojącego nerwy magnezu i fosforu, który reguluje przemianę materii, wzmacnia zęby i dodaje energii. Składniki jabłek zwalczają wolne rodniki, a więc chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem. Poprawiają stan płuc. Zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów i ryzyko chorób serca. Chronią przed skutkami złego cholesterolu. Zmiksuj jabłko wraz ze skórką, bo jest w niej najwięcej witamin.
Zielona herbata
Ma dużo flawonoidów, które działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Zawarta w niej katechina hamuje magazynowanie tłuszczu oraz zwiększa zużycie energii. W przeciwieństwie do czarnej herbaty nie jest poddawana procesowi fermentacji, lecz jedynie suszona i dlatego zachowuje wszystkie składniki. Jest pełnowartościowa. Neutralizuje wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek i są przyczyną nowotworów. Już jedna szklanka naparu z zielonych liści pomaga obronić organizm przed rakiem płuc, piersi, jelita grubego, prostaty i żołądka, a także przed miażdżycą i chorobami serca. Wskazana dla osób, które palą. Chroni przed rakotwórczym działaniem papierosów. Ma trzy razy mniej kofeiny niż czarna herbata, dlatego polecana jest przed snem, ale możesz ją pić również w ciągu dnia w nieograniczonych ilościach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze