Jedz winogrona bo warto
JOANNA BISZEWSKA • dawno temuWinogrona są owocem niezastąpionym. Czynią tyle dobrego, że stworzono nawet specjalną winogronową terapię. To ampeloterapia. Jedząć winogrona opóźniamy proces starzenia organizmu, zapobiegamy zawałom serca, udarom i miażdzycy naczyć. Jakie jeszcze benefity czerpiemy z przyjemności jedzenia winogron?
Winogrona to po zbożu najdłużej uprawiana przez człowieka roślina. O winnicach wspominano już w Starym Testamencie. W Polsce zaczęto uprawę winorośli w X wieku. O walorach zdrowotnych winogron można mówić bardzo dużo. Wpływają na wygląd skóry, obniżają ciśnienie krwi, odkwaszają organizm. Ampeloterapia, to specjalna dieta lecznicza, której podstawą są winogrona. Dieta winogronowa jest zalecana osobom chorym na astmę, z problemami z przemianą materii oraz z problemami nefrologicznymi. Do tego oczyszczają organizm z toksyn, obniżają poziom cholesterolu, niszczą komórki rakowe. Winogrona zawierają potas korzystnie wpływający na prace serca, układ krwionośny. Działają też moczopędnie. Winogrona są również bogate w fosfor i wapń, a to główne czynniki budulcowe kości i zębów.
Jeśli chodzi o witaminy to winogrona zawierają witaminę z grupy B oraz A korzystnie wpływającą na oczy. W winogronach znajdziemy również żelazo i jod, a te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Dodatkowo bioflawonoidyny (związki polifenolowe) hamują reprodukcję wirusów, zmiejszają reakcje alergiczne. Bronią również ogranizm przed wolnymi rodnikamiodpowiedzialnymi za proces starzenia się. Garść winogron dziennie lub ekstrakt z pestek winogron podnosi poziom dobrego cholesterolu, oczyszcza nerki i pobudza trawienie. W skórce winogron znajduje się składnik zwany resveratol, który hamuje zlepianie się płytek krwi i działa anytnowotworowo.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze