Wady i zalety kuchni japońskiej

Dużo czytamy o kuchni włoskiej, francuskiej czy chińskiej. Trochę mniej mówi się o kuchni japońskiej. Tak jak każda - posiada ona swoje zalety i wady. Dla nas jest egzotyczną dietą, która zawiera przede wszystkim produkty świeże. Żywność nie jest ani mrożona, ani konserwowana, nie jest więc też i długo przechowywana.
Małgorzata Grudzińska

Tak jak nasze posiłki bazują na ziemniakach i mięsie, tak w Japonii ich miejsce zajmuje ryż albo soja, frutti di mare oraz ryby bogate w NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Warto wspomnieć, że Japończycy, ze względu na niedostatek warzyw w dawnych czasach, zaadaptowali do celów kulinarnych glony i wodorosty bogate w jod. Ważną cechą kuchni japońskiej jest metoda przygotowywania niektórych produktów. Otóż smaży się je szybko i w dużej ilości tłuszczu w taki sposób, aby chłonęły go jak najmniej. Smażenie ma nie zmieniać smaku potraw i nasączyć ich tłuszczem. Japończycy nie podają też powszechnych u nas tłustych, zawiesistych sosów. Wiele tradycyjnych dań japońskich bazuje na surowych rybach, które zawierają dużo substancji antyodżywczych, hamujących wchłanianie witaminy H (biotyny). Dlatego też u Japończyków obserwuje się jej niedobory, co przyczynia się m.in. do łysienia. Dieta Japończyków zawiera kilka potraw, których spożywanie jest dosyć ryzykowne, np. ryby o nazwie fugu zawierające silne toksyny. Nieumiejętne ich przyrządzenie może spowodować nawet śmiertelne zatrucie. W organizmach fauny morskiej, tak chętnie zjadanych przez Japończyków, odkłada się dużo metali ciężkich, jak choćby rtęć, która jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. Ryż, jaki spożywają Japończycy, jest bardzo dokładnie oczyszczany i dobrze wyłuskiwany, przez co jego wartość odżywcza jest mniejsza niż w przypadku ryżu nieoczyszczonego. Za to sake wytworzone z białego ryżu zawiera o połowę mniej alkoholu niż nasza polska wódka, o której można wiele powiedzieć, ale nie to, że jest zdrowa.

Japończycy dużą wagę przykładają do kolorystyki i kompozycji potraw, co czyni je bardzo atrakcyjnymi dla oka. W Japonii, w przeciwieństwie do większości krajów Azji, używa się oszczędnie przypraw, dążąc raczej do uzyskania harmonii i delikatności, zrównoważenia smaków i aromatów. Tak więc jedzenie posiłków w Japonii nie jest zwykłym zaspokojeniem głodu, ale rytuałem. kkk

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟