Dużo czytamy o kuchni włoskiej, francuskiej czy chińskiej. Trochę mniej mówi się o kuchni japońskiej. Tak jak każda - posiada ona swoje zalety i wady. Dla nas jest egzotyczną dietą, która zawiera przede wszystkim produkty świeże. Żywność nie jest ani mrożona, ani konserwowana, nie jest więc też i długo przechowywana. CZYTAJ WIĘCEJ
Milony Polaków chorują na nadciśnienie, jednak chyba zbyt rzadko próbujemy sobie odpowiedzieć na pytanie, na czym ta choroba polega, kto jest na nią narażony, jakie są jej skutki. Wizyta w gabinecie lekarskim jest zbyt krótka, aby uzyskać odpowiedzieć na te wszystkie pytania, dlatego należy się samodzielnie dokształcać w tym temacie, jednakże nic nie zastąpi osobistego kontaktu z lekarzem i dietetykiem. CZYTAJ WIĘCEJ
W środkach masowego przekazu co jakiś czas pojawiają się informacje negujące właściwości zdrowotne mleka i jego przetworów. Coraz więcej osób decyduje się eliminować ze swojej diety nie tylko mleko, ale także sery, jogurty, maślanki i kefiry. W niniejszym artykule postaram się odpowiedzieć na pytanie, czy mleko stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka, czy wręcz przeciwnie – powinniśmy je pić na zdrowie.
CZYTAJ WIĘCEJ
Najczęstszą substancją uczulającą i to małe dzieci jest mleko krowie, białka jaja kurzego, ryby, owoce cytrusowe, gluten, grzyby i czekolada. Ponieważ każdy organizm inaczej reaguje na poszczególne produkty, nigdy nie wiadomo, czy to, co zje kobieta w ciąży nie będzie miało odpowiedzi alergicznej u dziecka. CZYTAJ WIĘCEJ
W sezonie letnim na naszych stołach królują warzywa świeże, jak ogórek, pomidor, rzodkiewka, czy też sałata. Zapominamy wówczas o roślinach strączkowych, które również powinno się spożywać nie tylko ze względu na walory smakowe, jakie posiadają, ale i wartość odżywczą. CZYTAJ WIĘCEJ
Wielkimi susami zbliża się koniec sesji. Większość studentów będzie miała okazję wyruszyć w góry. Niestety, żeby po nich chodzić, trzeba zabrać ze sobą plecaki, namioty i gitary. W górach przy chodzeniu i wspinaniu traci się mnóstwo energii i wody, którą trzeba dostarczyć organizmowi prawie w podwójnej dawce. Nie powinno się w tym czasie spożywać wymyślnych potraw – warto rozejrzeć się za standardowymi produktami. CZYTAJ WIĘCEJ
Od zarania dziejów ludzie leczyli się czerpiąc z bogactw przyrody. Na najwcześniejszym etapie nasi przodkowie nauczyli się rozpoznawać działanie lecznicze poszczególnych roślin, produktów zwierzęcych i minerałów, a następnie leczyli się nimi poprzez spożywanie tych produktów, przykładanie do rany, stosowanie okładów itp. Osiągnąwszy wyższy stopień rozwoju, zaczęto wyodrębniać substancje aktywne przez ekstrakcję i stosować je jako preparaty skoncentrowane. CZYTAJ WIĘCEJ
Nasz organizm to bardzo złożona jednostka, gdzie ważną rolę odgrywają hormony i to one mają ogromny wpływ na to, jak się czujemy, jakich pokarmów łakniemy, jak znosimy obciążenia. Kiedy przychodzimy do domu zmęczeni po pracy, zestresowani i na dodatek głodni mamy wówczas potrzebę zjeść od razu coś słodkiego, chwytamy za batona. Wtedy nasz organizm wpada w zaklęty krąg biochemiczny i łaknie coraz więcej słodyczy. CZYTAJ WIĘCEJ
Piwo jest napojem nie tylko niezwykle orzeźwiającym, ale też i o unikalnych właściwościach odżywczych. Wartość energetyczna jego pochodzi od zawartego w nim alkoholu, węglowodanów i białek. Litr piwa pełnego dostarcza nawet do 450 kcal, z których 2/3 pochodzi z alkoholu. Ta sama ilość pokrywa dzienne zapotrzebowanie na metioninę i lizynę (ok. 28%), walinę (ok. 30%) i fenyloalaninę aż do 46%. Chmiel w piwie ma działanie uspakajające a dzięki zawartości fitoestrogenów chroni przed rakiem. CZYTAJ WIĘCEJ
Do podstawowych napojów pochodzenia mlecznego zalicza się jogurt, kefir i maślankę.
Przechodząc obok półki z tymi napojami najczęściej wybieramy jogurty. Nie tylko dlatego, że ze względu na zastosowane wsady są smaczniejsze od mleka, ale m.in. dlatego, że są łatwiej od niego przyswajalne. Ma to ogromne znaczenie dla aż 30% Polaków, którzy cierpią na nietolerancję laktozy - cukru mlecznego.
CZYTAJ WIĘCEJ