Idealnym napojem jest woda źródlano-potokowa, a produktem spożywczym – pasztety i inne konserwy. Są też wypełniacze, jak makaron, ryż, chleb czy ziemniaki. Ważnym dodatkiem smakowym jest tu ketchup. Ostatnią grupę stanowią: kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, różnego rodzaju fasole w sosach, owoce, no i oczywiście słodycze. Bardzo ważna jest czekolada, dostarczająca dużo energii.
SDT, czyli standardowa dieta turystyczna dzieli się na dni suche, kiedy spożywa się głównie kanapki i pozostałe dni, kiedy można rozpalić ognisko, zagotować wodę i przyrządzić barbeluchę.
Czym jest barbelucha?
Dla turysty barbelucha stanowi obiad i głównym jej składnikiem może być makaron, ziemniaki, ryż, kasza lub mieszanka tych składników. Barbeluchę polewa się przygotowanym sosem pomidorowym lub bolońskim. Sos można wzbogacić o kukurydzę konserwową, groszek konserwowy lub fasolkę. Najważniejsze składniki to oczywiście boczek, kiełbasa i ser żółty. Większość osób nadaje smak barbelusze przyprawą do pierników, ale można użyć czego innego, w zależności od gustu i upodobań smakowych. Barbeluchę można jeść na osobnych talerzach. Wtedy główny składnik polewa się sosem i dodatkami. Ale przyjemniej jeść ją, już wymieszaną, ze wspólnego kociołka specjalnymi wygiętymi łyżkami.Wartość odżywcza barbeluchy jest bardzo zróżnicowana, gdyż zależy od jej składu. W przybliżeniu w 100g potrawy przedstawia się to następująco: energia - 246 kcal, białko ok. 9g, tłuszcze ok. 3,5g, węglowodanów ogółem - 48g, wapń - 21mg, fosfor - 98mg, magnez - 20mg, żelazo - 1,3mg, witamina A jako ekwiwalent retinolu - 44mg, witamina B1 - 0,14mg, witamina B2 - 0,14mg, witamina PP - 0,9mg, witamina B6 - 0,09mg, witamina C - 1,72mg, cholesterol - 39mg, błonnik - 2,3g.
A oto przykładowa dieta turysty górskiego.
Śniadanie:
chleb zwykły - 150g
pasztet z kurczaka - 35g
ogórek świeży - 40g
cebula - 17,5g
dżem truskawkowy lub wiśniowy wysokosłodzony - 15g
ketchup - 22,5g
Zagryzka:
czekolada mleczna - 30g
Obiad:
ryż - 300g
kukurydza konserwowa - 24g
groszek konserwowy - 24g
konserwa turystyczna - 60g
sos pomidorowy - 60g
czosnek - 24g
Zagryzka:
czekolada mleczna z orzechami - 30g
Kolacja:
chleb zwykły razowy - 160g
ser żółty - 25g
paprykarz szczeciński - 25g
pomidor - 55g
ketchup - 22,5g
Pomiędzy posiłkami można sporządzić sobie gluta, czyli kisiel o dowolnym smaku z różnymi dodatkami, np. orzechami, rodzynkami, herbatnikami i oczywiście czekoladą.