Tłuszcz – szósty smak?
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuJak wynika z badań australijskich naukowców, ludzie lubią jeść tłuste potrawy dlatego, że ich podniebienie wyczuwa tłuszcz jako szósty smak. Do tej pory uznawano, że jesteśmy w stanie rozróżnić pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i pikantny.
Dzięki badaniu naukowcy twierdzą, że istnieje także szósty smak, który odpowiada za wyczuwanie tłuszczu.
W Australii przebadano 30 osób, które nie potrafią odczuwać smaków z niskim natężeniem. Większość badanych potrafiła jednak określić smak tłuszczu. Następnie przygotowano podobny roztwór dla kolejnych 50 osób, odczuwających smaki normalnie. Również w tej grupie obyło się bez problemów, poza paroma wyjątkami.
Dodatkowym odkryciem był fakt, że osoby, które wyczuwają smak tłuszczu, spożywają go mniej, niż osoby go niewyczuwające. Odkrycie to może być pomocne w zwalczaniu otyłości. Naukowcy zastanawiają się, co zatem może powodować, że tak chętnie sięgamy po tłuste potrawy, jak np. chipsy, frytki czy tłuste mięso. Przypuszczalnie od smaku tłuszczu (czy jest smaczny, czy nie) zależy to, kiedy organizm mówi „stop” i nie sięgamy po więcej chipsów.
Wyniki badania opublikowano w British Journal of Nutrition. Oficjalnie tłuszcz nie został jeszcze zakwalifikowany jako smak.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze