Jesienne rozgrzewacze
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuJesień nas w tym roku nie rozpieszcza. Gdzieniegdzie pojawił się już pierwszy śnieg, a jeśli nie jest biało, to jest mokro, bo deszcz również nie daje za wygraną. W chłodne, jesienne wieczory można się łatwo rozgrzać. Jak? Ciepłym, pysznym napojem, który ociepli atmosferę i poprawi humor.
Grzane wino – najlepiej smakuje z odrobiną goździków i skórką pomarańczy. Ale oczywiście są gusta i guściki. Wino w wersji na ciepło dobrze smakuje również z bakaliami. Grzańca możesz przyrządzić sama w domu – specjalne wino kupisz w normalnym sklepie. Spróbuj!
Grzane piwo – przyrządzenie jest nieco trudniejsze, niż w przypadku wina, które wystarczy podgrzać. Piwo należy wlać do rondelka tak, aby wytworzyła się piana. W innym wypadku piana wytworzy się podczas rozgrzewania i piwo może wykipieć. Gdy piwo uzyska już odpowiednią temperaturę, dodaj do niego kilka goździków, cynamon i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość przecedź przez sitko.
Miodowe cafe latte – pozycja obowiązkowa każdego miłośnika kawy! Miodowe latte dobre jest nie tylko w urokliwej kawiarence, ale też w domowym zaciszu. Przygotuj kawę z dużą ilością mleka i rozpuść w niej odrobinę miodu. Możesz też dodać cynamonu do smaku, lub wspomnianych już goździków.
Yogi tea – rozgrzewająca herbata. Składa się z cynamonu, imbiru, lukrecji, goździków, kardamonu i czarnego pieprzu. Możesz ją kupić w popularnych sklepach z herbatą. Jak ją przyrządzić? Pół łyżeczki Yogi tea zalej wodą i gotuj przez 15 minut. Następnie odstaw z ognia, dosyp pół łyżeczki czarnej herbaty i zostaw na 10 minut. Następnie odcedź wywar i dodaj mleka z miodem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze