Witamina B12
ALICJA • dawno temuWitamina B12, inaczej kobalamina, zawarta jest między innymi w mleku, rybach, drobiu, jajach kurzych oraz w produktach zwierzęcych (zwłaszcza w wątrobie). Jakie funkcje pełni w organizmie i do czego może doprowadzić jej niedobór?
Właściwości
- znajdująca się w wątrobie witamina B12 bierze udział w przekształcaniu kwasu foliowego (witamina B9);
- wraz z witaminą B9 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek oraz dojrzewaniu komórek;
- pełni funkcję ochronną wątroby.
Niedobór witaminy B12
Do niedoborów witaminy B12 dochodzi najczęściej u wegetarian oraz u osób z chorobami układu pokarmowego. Objawia się on m.in.:
- niedokrwistością,
- zwyrodnieniem błony śluzowej żołądka,
- zaburzeniem czucia,
- zmęczeniem i drętwieniem nóg,
- stanami zapalnymi ust,
- depresją,
- silnymi dolegliwościami miesiączkowymi.
W wyniku przedawkowania witaminy B12 może dojść do reakcji uczuleniowej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze