6 produktów, które wspomagają leczenie przeziębienia
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuJesień zbliża się wielkimi krokami i niedługo zaczniemy znów kaszleć. Zbalansowana dieta może wzmocnić twój system odpornościowy i w ten sposób zapobiec przeziębieniom. Jeżeli jednak mimo wszystko męczy cię katar, bądź dopadnie cię grypa, pamiętaj, że zdrowe posiłki mają kluczowe znaczenie w leczeniu. Przeczytaj poniższy tekst, a dowiesz się, co jeść, aby jak najszybciej stanąć na równe nogi po chorobie!
Składniki odżywcze, które sprawią, że odżyjesz
Nieważne, czy jesteś okazem zdrowia, czy właśnie leczysz się z przeziębienia – zawsze powinnaś dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę białka, które wzmacnia organizm. Nie masz dziś ochoty na stek? Masz ciekawsze zajęcia niż sterczenie w kuchni nad garnkami? Wybierz potrawy z białek, które przygotujesz w parę minut. Do skomponowania szybkich dań potrzebujesz przede wszystkim jajek, tofu, twarogu, ryby, kurczaka, orzechów i fasoli. Teraz, gdy zapełniłaś już lodówkę łatwo przyswajalnymi białkami, bierz się do dzieła. Smacznego!
Witaminy B12 i B6 mają działanie lecznicze, a produkty bogate w białko są zwykle doskonałym źródłem witamin z grupy B. Zjedz więc porządną porcję ryby, mleka, drożdży spożywczych, wzbogaconego mleka sojowego, zbóż, ziemniaków, szpinaku i indyka.
Kolejnym ważnym składnikiem twojej diety jest glutation – silny antyoksydant zwalczający infekcje. Znajdziesz go w produktach takich jak arbuz, a także w brokułach i we wszystkich rodzajach kapusty.
Witamina C na pewno nie skróci czasu choroby, pamiętaj jednak, aby włączyć cytrusy do swojej diety. Biała skórka widoczna między innymi na pomarańczach, grejpfrutach, cytrynie i limonce bogata jest w tak zwane flawonoidy, które wzmacniają system odpornościowy organizmu.
Flawonoidy nie są w stanie skrócić czasu choroby, ale probiotyki już tak. Te kultury bakterii zawarte w jogurtach mogą postawić cię na nogi już dwa dni wcześniej. Na opakowaniach szukaj nazw Lactobacillus casei lub Lactobacillus reuteri, bo informują, że mają bakterie, które wpływają na poprawę działania układu odpornościowego. Wybierz jogurt grecki, ponieważ zawiera co najmniej 10 gram białka na każdą porcję.
Nie odwodnij się!
Wiem, że podczas choroby ciężko cokolwiek przełknąć, bo najzwyczajniej w świecie nie chce nam się jeść. Postaw więc na rosół, który dostarczy organizmowi odpowiednią ilość płynów i z łatwością przejdzie przez gardło. Poza tym w zupie znajdziesz kawałki warzyw, które pomagą ci zwalczyć infekcje. Innymi płynami, w które powinnaś się zaopatrzyć, są woda i imbir – pomocne szczególnie w leczeniu rozstroju żołądka. Prawdziwe soki owocowe dostarczą organizmowi składników odżywczych i kalorii, dzięki którym unikniesz zawrotów głowy. Na zatkany nos najlepszą opcją będzie gorąca herbata z cytryną. Co do herbaty zielonej, wzmacnia ona układ odpornościowy, a z odrobiną miodu ukoi bolące gardło.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze