Święta bez zbędnych kilogramów
OLGA CHOJNACKA • dawno temuŚwiątecznym przysmakom trudno się oprzeć, dlatego wiele kobiet w tym czasie zastanawia się, czy zrezygnować z tradycyjnych przysmaków, czy też zapomnieć o diecie?
— Dieta nie powinna wykluczać kosztowania świątecznych specjałów. Jeśli podczas przygotowywania i spożywania potraw będziemy pamiętali o najważniejszych zasadach zdrowego odżywania, nie musimy obawiać się niechcianych kilogramów. Świąteczne menu należy odpowiednio wcześniej zaplanować, o pomoc warto również poprosić dietetyka. – mówi Zofia Urbańczyk, kierownik Departamentu Dietetyki w Naturhouse.
W święta nie rezygnuj z ulubionych przysmaków, lecz przygotuj je w mniej kaloryczny sposób. Zamiast smażenia na głębokim tłuszczu, piecz lub gotuj. Przygotowując bigos, dodaj więcej chudego, białego mięsa. Ziemniaki zamień na surówki z dodatkiem jogurtu naturalnego, bez śmietany czy majonezu. Kaloryczną pułapką są alkohole i słodkie napoje, zwłaszcza gazowane. Zastąp je wodą mineralną z cytryną lub filiżanką czerwonej herbaty.
Potrawy mniej kaloryczne, po które można sięgnąć to np. pierogi z kapustą i grzybami, czysty barszcz czerwony przygotowany na wywarze z samych warzyw oraz gotowane, pieczone, grillowane ryby.
Pamiętaj także o nakładaniu mniejszych porcji i przerwach między posiłkami. Postaraj się zjeść ostatni posiłek 3–4 godziny przed snem.
Źródło: informacja prasowa Ilona Lewkowicz
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze