Dieta bogata w kwas foliowy zapobiega rakowi jelita grubego u kobiet
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuSpożywanie dużej ilości kwasu foliowego może gwałtownie zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, przynajmniej u kobiet — twierdzą badacze z Korei Południowej. Badanie przeprowadzono na 596 pacjentach z rakiem jelita grubego oraz na 509 zdrowych osobach. Wyniki wykazały, że te z uczestniczek, które spożywały największą ilość kwasu foliowego, miały o około 2/3 mniejszą szansę na powyższą dolegliwość niż te, które spożywały najmniejszą ilość witaminy B.
Jednak zdaniem dr. J. Kima z National Cancer Center w Goyang, kwas foliowy nie miał żadnego znaczącego wpływu na męską grupę uczestników badania.
Od lat 80. XX w. poziom śmiertelnych przypadków spowodowanych rakiem jelita grubego wzrósł sześciokrotnie wśród mieszkańców Południowej Korei. Sądzi się, że na taki obrót sprawy mógł mieć wpływ zachodni sposób odżywiania się.
Istnieją dowody na to, że przyjmowanie kwasu foliowego obecnego w warzywach zielonoliściastych oraz w owocach cytrusowych może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, aczkolwiek według niektórych badań jego zbawienny wpływ jest uzależniony od korzeni etnicznych.
By zbadać związek między kwasem foliowym a rakiem jelita grubego wśród ludności Południowej Korei, naukowcy porównali diety chorych na tę dolegliwość pacjentów z obu płci z dietą zdrowych uczestników badania. Pacjenci z rakiem pili i palili więcej, byli mniej aktywni oraz w większości mieli historię rodzinną powyższego nowotworu.
Jak się okazało, ludzie plasujący się w czołowej piątce pod względem spożycia kwasu foliowego (zużywający więcej niż 270 mikrogramów na dobę) byli w 50 proc. mniej narażeni na raka w porównaniu do tych, którzy jedli 180 mikrogramów lub mniej na dobę.
W przypadku rozgraniczenia wyników badania na kobiety i mężczyzn Kim wraz ze współpracownikami odkrył, że kwas foliowy nie ma znaczącego wpływu na mężczyzn, natomiast duże ilości spożywanego kwasu foliowego (ponad 300 mikrogramów na dobę) zmniejsza aż o 64 proc. ryzyko raka jelita grubego u kobiet.
Zdaniem naukowców powyższe odkrycie jest ważne, albowiem sugeruje, iż można obniżyć ryzyko wystąpienia tego nowotworu poprzez modyfikacje diety.
Źródło: medycyna24.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze