Witamina A
JEA • dawno temuTak jak we wszystkim, co robimy w życiu, tak spożywając życiodajne witaminy warto trzymać się złotego środka. Gdy zewsząd przypomina się nam o tym, jak ważna jest dieta bogata w witaminy, proponuje żyjącym w biegu suplementy witaminowe, szczególnie warto poruszyć temat zaburzeń, jakie w organizmie wywołuje hiperwitaminoza, z których najgroźniejsze w skutkach jest przedawkowanie witaminy A.
Podczas gdy niedobór witaminy A powoduje suchość i łuszczenie się skóry, łamliwość włosów i paznokci, pogorszenie wzroku, czasem wręcz tzw. kurzą ślepotę, zahamowanie wzrostu kości, nadmiar tej witaminy jest silnie toksyczny. Przedawkowanie witaminy A, w przeciwieństwie do większości pozostałych witamin oraz prowitaminy A – betakarotenu, jest tym bardziej szkodliwe, że organizm nie potrafi sam się pozbyć jej nadmiaru. Skutkami hiperwitaminozy witaminy A są:- znaczne osłabienie kości, podatność na złamania oraz bóle w kościach,
— uszkodzenie wątroby,
— wymioty i nudności,
— intensywna utrata włosów,
— zmiana kolorytu skóry oraz jej chorobliwa suchość (np. pękanie skóry w kącikach ust).Silna „promocja” witaminy A jako antyrakowej, a także ze względu na kluczową rolę, jaką pełni w procesie regeneracji skóry i spowalniania procesów starzenia powoduje, iż wiele osób zwiększa dzienną dawkę tej witaminy. W dłuższym okresie czasu w organizmie może dojść do kumulacji przekraczającej próg toksyczności, co z kolei pociągnie za sobą duży, w przypadku wątroby trwały, uszczerbek na zdrowiu.
Uzupełniając dietę suplementami witaminowymi, nie przekraczaj zalecanej na opakowaniu dawki, która w obecnych czasach, gdy cały rok dostępne są różnorodne warzywa i owoce, w przypadku większości osób są „na wyrost”. Ponieważ nadmiar witaminy A może uszkodzić płód, kobietom w ciąży odradza się spożywanie w dużych ilościach wątróbki i tranu.
Pamiętaj — lepsze jest wrogiem dobrego.
W związku z wątpliwościami czytelników, jaka jest właściwa dzienna dawka witaminy A, spieszę uzupełnić tekst o tę informację. Według Instytutu Żywności i Żywienia dzienna dawka witaminy A dla dorosłych kobiet powinna wynosić 2700 j.m., natomiast dla mężczyzn 3300 j.m..
Ustalenie właściwej dawki suplementu witaminowego dla wszystkich jest niemożliwe, gdyż powinna ona zależeć od diety — tak uwarunkowanej przez czynniki środowiskowe, materialne, kulturowe, a także podporządkowanej indywidualnym gustom i potrzebom. Osoby, których podstawą diety są ryby, np. Japończycy, nie powinni w ogóle przyjmować dodatkowych kapsułek, czy też drażetek z witaminą A. Jeżeli spożywasz regularnie masło, jaja, od czasu do czasu wątróbkę, a także marchew, szpinak, boćwinkę, morele, pomidory, groszek zielony, także nie potrzebujesz suplementu witaminy A. Hiperwitaminoza staje się bardzo prawdopodobna, gdy zalecana dzienna dawka witaminy A jest przekraczana 10–krotnie przez dłuższy czas.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze