Picie słabszego wina może uchronić przed rakiem
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuJeśli pijesz lampkę wina dla zdrowia, staraj się wybierać słabsze wino – radzą eksperci. W ten sposób można zredukować ryzyko zachorowania na raka jelita grubego lub raka piersi.
Obniżenie objętości alkoholu w winie pozwala na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka piersi lub też raka jelita grubego. Zdaniem naukowców, picie wina 10-procentowego zamiast 14-procentowego, może przyczynić się do polepszenia stanu zdrowia.
Oszacowano, że przy takim trybie życia i zapobiegawczej lampki wina dziennie, ze stu osób na raka zachoruje 5, a nie 6 ludzi.
Jednak jak wynika z badań, około 20 tys. (na 293 tys.) przypadków zachorowania na raka w Wielkiej Brytanii spowodowanych jest nadmiernym spożyciem alkoholu. Zalecana jest więc całkowita abstynencja, niż przesada w drugą stronę. Obecnie najlepsza dawka alkoholu dla mężczyzn to 3–4 jednostki dziennie, dla kobiet zaś – 2–3.
Mniejsza liczba objętości alkoholu w winie, to także niższa kaloryczność.
Źródło: telegraph.co.uk
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze