Naturalny kwas foliowy
URSZULA ROGALSKA • dawno temuKobieta ciężarna musi zażywać kwas foliowy, gdyż zapobiega on występowaniu wad wrodzonych cewy nerwowej u dzieci. Dzięki niemu zmniejsza się również ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu. Naturalny kwas foliowy możemy aplikować sobie jedząc warzywa zielonolistne tj. brokuły, fasolka, kapusta, szpinak ale także szparagi, banany, pomidory czy ziarna słonecznika.
Wszystkie te produkty można łatwo i szybko zamienić na zdrowy posiłek.
Ryż ze szpinakiem i fetą
Potrzebne będą:
ryż
ser feta
szpinak (może być mrożony)
pieprz
czosnek
masło
Przygotowanie:
Gotujemy ryż – według przepisu na opakowaniu. Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła, po czym wrzucamy na patelnię szpinak (mrożony). Po odmrożeniu i wyparowaniu nadmiaru wody dodajemy pieprz i wyciśnięty czosnek (zgodnie ze swoimi upodobaniami). Następnie przygotowany ryż i szpinak łączymy ze sobą w misce i dodajemy do niego fetę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Najlepiej smakuje na zimno.
Smażone banany
Potrzebne będą:
banany
gałka muszkatołowa
cynamon
cukier waniliowy
masło
Przygotowanie:
Banany kroimy wzdłuż. Na patelni roztapiamy kawałek masła i kładziemy pokrojone banany. Na banany posypujemy odrobinę cukru waniliowego, cynamonu i koniecznie gałki muszkatołowej. Obracamy delikatnie banany, tak by nasączyły się w syropie, który powstanie z masła i przypraw. Podawać można z bitą śmietaną i owocami leśnymi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze