History of Cocktails
EWA • dawno temuCzy kiedykolwiek zastanawialiście się skąd wzięła się nazwa „koktajl” określająca napój alkoholowy powstający z połączenia różnych alkoholi, przypraw i barwników?
Wesoło brzmiące słowo koktajl jest zbitką dwóch wyrazów angielskich: cock (kogut) i tail (ogon). Rzeczownik ten (i wyrazy od niego pochodne) możemy pisać na dwa sposoby: w wersji oryginalnej „cocktail” i spolszczonej „koktajl”. Należy jednak pamiętać, że polska nazwa odzwierciedla angielską pisownię, a nie wymowę (czyt. koktejl).
Na przełomie XV i XVI wieku spirytus przestał być w Europie lekiem, a stał się napitkiem. Zaczęto do niego dodawać różne substancje smakowe i aromatyczne, takie jak miód, zioła, korzenie, soki owocowe, a nawet mleko i jaja. Początkowo przygotowywano go na gorąco. W ten sposób powstały prototypy dzisiejszych napojów mieszanych. Napoje mieszane zawierające m.in. alkohol serwowano w barach amerykańskich już pod koniec XVIII wieku. W 1806 roku czasopismo „The Balance” podało pierwszą definicję koktajlu: Cocktail is a stimulating liquor composed of spirits of any kind, sugar, water, and bitters.
Jedna z wielu historii powstania współczesnego koktajlu wiąże się z walkami kogutów, bardzo popularną w XVIII wieku rozrywką w Ameryce Południowej, a później Północnej. Po walkach kogucich właściciel zwycięskiego koguta stawiał „kolejkę” widzom, zamawiając trunek w barze („saloon”), przed którym odbywały się walki. Pewien amerykański oberżysta, nie dysponując jednorodnym napojem, zlał do konwi różne trunki wraz z dodatkami i zamieszał je fruwającymi podczas walki koguciej kolorowymi piórami. Przypadkowy i niespotykany dotąd napój, który okazał się doskonały w smaku, nazwano „kogucim ogonem”.
Poniżej kilka innych ciekawych teorii narodzin terminu „koktajl”.
Theory 1
The drink used to be decorated with a plant that looked like a cock’s tail. Today, colourful stirrers and picks (e.g. umbrellas) are used instead.
Theory 2
Alcoholic leftovers that could not be drawn off through the taps of the barrels were all put into one jar and sold. Cock is said to have been the name of what today is called tap (or spigot). Alcoholic leftovers were called tailings. So according to this theory, the drink was first called cock-tailing, which later became cocktail.
Theory 3
Alcoholic leftovers from bottles and barrels were put into a large cock-shaped ceramic vessel, the tap of which was at the tail of that cock. According to this theory, the drink was first called cock’s tail.
Theory 4
A pharmacist in New Orleans used to offer his guests a drink (brandy, sugar, water and bitters) in an egg-cup. He called the drink egg-cup cocquetier. His guests shortened this to cocktay, which later became cocktail.
Theory 5
The term derives from cock ale, a drink for which the blood of a cock was used – yuck!
Źródło: www.ego4you.com
Zobacz także: History of Earl Grey tea
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze