Kwas foliowy ochroni przed rakiem
JOANNA BISZEWSKA • dawno temuTrwają badania kliniczne nad nowymi zastosowaniami kwasu foliowego. Amerykańscy onkolodzy wierzą, że może on zapobiegać rozwojowi raka szyjki macicy. Przez rokkwas foliowy będą zażywać kobiety, u których nie wykryto jeszcze raka, ale które są nosicielkami wirusa brodawczaka ludzkiego, HPV, który w 99% odpowiada za powstawanie nowotworu.
Lekarze mają nadzieje, że ich przypuszczenia się potwierdzą i kobiety te – dzięki codziennemu zażywaniu kwasu foliowego – unikną choroby. Do takich wniosków skłoniła badaczy odkryta niedawno zależność – otóż kobiety o wysokim stężeniu kwasu foliowego we krwi miały jednocześnie dużo niższą podatność na zakażenie wirusem brodawczaka. Stąd wniosek, że kwas może stymulować układ immunologiczny do walki z wirusem. Dobrodziejstwa kwasu foliowego są znane od dawna; jako obowiązkowy suplement diety jest polecany ciężarnym. Pod względem chemicznym jest to witamina z grupy B; naturalnie występuje w niewielkich ilościach między innymi w brokułach, szparagach i brązowym ryżu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze