W czym jest witamina A?
BEATKA • dawno temuWitamina A uczestniczy w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Niedobory witaminy odbijają się na naszym zdrowiu – „kurza ślepota”, spowolniony metabolizm białek, spadek odporności organizmu, słabe szkliwo nazębne. Do codziennej diety należy więc włączyć produkty bogate w witaminę. Najlepsze źródło witaminy A to wątroba. Prowitaminę A można znaleźć w marchewce, dyni, szpinaku, boćwince, pomidorach, morelach, śliwkach.
Źródła witaminy A
Organizm sam nie suplementuje witamin, dlatego też konieczne jest ich dostarczanie do organizmu wraz z jedzeniem. Dieta dla zdrowia opiera się głównie na zasadach zdrowego żywienia. Co to oznacza? Należy unikać żywności wysoko przetworzonej, tłustych i smażonych potraw, słodyczy. Trzeba z kolei pić wodę mineralną (minimum 3 litry dziennie), spożywać jak najwięcej warzyw i owoców itp. Żeby nie dopuścić do niedoborów witaminy A, należy włączyć do diety produkty bogate w witaminę. Witamina A w czystej postaci występuje jedynie w produktach mięsnych. Z kolei w warzywach znajduje się prowitamina A.
Źródła witaminy A:
- pełne mleko,
- masło i produkty mleczarskie,
- wątroba,
- tłuste ryby i tran.
Źródła prowitaminy A:
- marchew,
- dynia,
- szpinak,
- boćwina,
- pomidory,
- morele,
- śliwki,
- zielone warzywa (sałata, zielony groszek, koper, pietruszka).
Zdrowa dieta powinna być urozmaicana i zbilansowana. Jeżeli sama nie potrafisz ułożyć sobie odpowiedniego jadłospisu, poproś o pomoc dietetyka. Specjalista uwzględni twoje nawyki żywieniowe i gusta.
Właściwości witaminy A
Niedobór witaminy A odbija się negatywnie na naszym zdrowiu. Objawy niedoboru witaminy są łatwe do rozpoznania. Wśród nich znajdują się:
- kruchość i łamliwość paznokci,
- suche i łamliwe włosy,
- szorstka skóra,
- wysypki skórne,
- brak apetytu,
- ciągłe uczucie zmęczenia,
- mniejsza odporność organizmu i podatność na zakażenia,
- problemy z widzeniem („kurza ślepota”, czyli niedowidzenie o zmierzchu).
Nie tylko niedobory witaminy są groźne dla organizmu. Dużo poważniejsza jest hiperwitaminoza, czyli nadmiar witamin. Hiperwitaminoza wywołuje:
- żółte zabarwienie skóry,
- opuchliznę wątroby i śledziony,
- krwawienie z dziąseł,
- suchość i świąd skóry,
- bóle głowy i ogólne uczucie zmęczenia,
- wypadanie włosów.
Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A wynosi 700 mg. Witamina A odpowiada za szereg procesów zachodzących w naszym organizmie. To dzięki niej siatkówka oka może prawidłowo odbierać bodźce wzrokowe. Pochodna witaminy A wchodzi w interakcję z białkiem i w ten sposób tworzy się rodopsyna, czyli purpura wzrokowa. Witamina A wpływa na integralność błon komórkowych, na prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, zapewnia prawidłowy wzrost kości i zębów.
Witamina A to witamina młodości. Zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, gdyż zabija wolne rodniki. Wolne rodniki przyczyniają się do powstania nowotworów. Poza tym, wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia. Witamina A odmładza skórę i poprawia jej stan. Wpływa też na wygląd włosów i paznokci. Jeżeli więc na dłużej chcesz zachować zdrowie, młodość i urodę, w codziennej diecie powinny znaleźć się produkty bogate w witaminę A.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze