10 skutecznych sposobów na ograniczenie wielkości porcji
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuNie potrafisz okiełznać apetytu? Po każdym posiłku czujesz się przejedzona i ociężała? Powinnaś przemyśleć swoje nawyki żywieniowe i postarać się ograniczyć wielkość porcji. Zadanie to ułatwi ci 10 rad, które znajdziesz poniżej.
Zmniejsz wielkość porcji poprzez kontrolę apetytu!
Najlepiej zacząć od poznania własnych potrzeb. Tylko znając dzienne zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki odżywcze, będziesz mogła właściwie zaplanować jadłospis, który da ci uczucie sytości i satysfakcji.
Jedz na mniejszym niż dotychczas talerzu. Badania wykazały, że w ten sposób można skutecznie kontrolować wielkość porcji, co oczywiście skutkuje spadkiem wagi.
Staraj się nie doprowadzać do sytuacji, w której siadasz do posiłku, umierając z głodu. Pomoże ci to zredukować ryzyko przejedzenia się. W ciągu dnia spożywaj zdrowe przekąski, które zaspokoją twój apetyt.
Pokrój jedzenie, które masz zamiar zjeść. Naukowcy dowodzą, że w ten sposób jesteś zdolna oszukać mózg, że na talerzu znajduje się więcej smakołyków niż w rzeczywistości.
Zmniejsz wielkość porcji poprzez relaks!
W czasie posiłku zrelaksuj się. Postaraj się, aby nic cię nie rozpraszało, usiądź przy stole i skup się na jedzeniu. Pozwoli ci to czerpać większą satysfakcję z konsumowanych pokarmów.
Odczuwasz napięcie i stres? Zanim usiądziesz do posiłku, weź kilka głębokich wdechów. W przeciwnym razie zwiększysz ryzyko przejedzenia się.
Po zjedzeniu kontrolowanego posiłku, zaparz filiżankę uspokajającej herbaty. Gdy tuż po posiłku odprężysz umysł i ciało, najprawdopodobniej nieprędko poczujesz głód.
Zmniejsz wielkość porcji poprzez spryt!
Pamiętaj o dokładnym odmierzaniu porcji pokarmów. Pomocna w tym celu okazać się może choćby waga kuchenna. Odmierzanie produktów „na oko” może prowadzić do nadmiernego spożycia kalorii.
Pokusy zjedzenia większej porcji niż powinnaś unikniesz, gotując mniejsze ilości jedzenia. W ten sposób nie będziesz musiała walczyć z wyrzutami sumienia po zjedzeniu kolejnej dokładki ulubionego dania.
Gdy tylko przygotujesz posiłek, nałóż sobie jedną porcję, a resztę spakuj i odłóż na bok lub do lodówki. Resztki, których nie widzisz, nie są aż tak kuszące.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze