6 produktów, które kobiety powinny spożywać częściej
MARTYNA KAMIŃSKA • dawno temuKażda z nas stara się dbać o swoją dietę, by jak najdłużej zachować młodość i zdrowie. To, co jemy, jest w tych dążeniach nie bez znaczenia. Zazwyczaj wiemy, co jest dobre dla naszego organizmu, a co może nam zaszkodzić, ale istnieje kilka produktów, którym powinnyśmy poświęcić szczególną uwagę.
1. Tłuste ryby. Kwasy omega-3 polepszają spalanie tłuszczów, dbają o sprawność naszego umysłu i poprawiają nastrój. Tłuszcze w rybach zawierają serotoninę, która wpływa na nasz dobry humor. To szczególnie ważne, ponieważ badania wykazały, że nasz mózg zawiera o połowę mniej tego hormonu niż męski mózg. Z tego samego powodu mamy większą skłonność do depresji. Jako dodatkową korzyść można uznać fakt, że dzięki tłustym rybom nasza skóra wygląda lepiej.
2. Płatki owsiane. Stare, dobre, trochę zapomniane płatki. Są bogatym źródłem błonnika – przez co regulują pracę naszego przewodu pokarmowego oraz mają niski indeks glikemiczny. Co więcej, zawierają dużo GLA, który jest odpowiedzialny za regulację żeńskich hormonów. Płatki obniżają również poziom złego cholesterolu, obniżają ciśnienie, a co za tym idzie – zmniejszają ryzyko chorób serca.
3. Jagody. Zawierają sporo antyoksydantów, które zapobiegają starzeniu oraz rozwojowi raka. Jagody również pomagają utrzymać wzrok w dobrej kondycji. Zaletą jagód jest to, że zawierają dużo witamin, minerałów oraz białka przy jednoczesnej niskiej kaloryczności i zerowej zawartości tłuszczu.
4. Słodkie ziemniaki. Pomarańczowe ziemniaki to istna bomba witaminowo-mineralna. Dodatkowo zawierają też dużo antyoksydantów i mają niski indeks glikemiczny. Najlepiej jeść je 3–4 razy w tygodniu.
5. Orzechy. Każdy rodzaj ma swoje unikalne właściwości, jednak wszystkie zawierają dużą ilość białka, witamin, minerałów i antyoksydantów. Trzeba jedynie pamiętać, by jeść je bez żadnych dodatków. Wszelkie panierki czy sól znacznie umniejszają ich zdrowotne właściwości. Badania wykazały, że jedzenie orzechów znacznie ogranicza zagrożenie cukrzycą typu II.
6. Awokado. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i antyoksydantów, które mają korzystny wpływ na stan naszej skóry. Zapobiega też katarakcie i reguluje procesy trawienne.
Warto włączyć przynajmniej część z tych produktów do swojej codziennej diety. Niewielkie zmiany mogą przynieść wielkie korzyści w postaci dobrego zdrowia i nieskazitelnej cery.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze